Diós, juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt (lehet rétes, sima liszt vegyesen),

1 tojás,

25 dkg vaj/margarin vagy esetleg zsír (lényeg 2 féle zsiradék),

2 dl natúr joghurt,

2,5 dkg élesztő,

2 dl tej,

1 kk cukor,

1 ek só,

10 dkg juhtúró,

1 tojás a kenéshez, durvára vágott dió a tetejére.

Valaki vagy tud pogácsát sütni, vagy nem én a „vagy nem”, de nem hagyott nyugodni ez a helyzet; mivel kelt tésztában “jó vagyok” gondoltam, kipróbálom ezt a receptet. Nem lettem sokkal okosabb, a kelt tésztám kiváló, lehet, hogy tudok-e pogácsát süti?? hmmmm… ez továbbra is kérdés:)))

Elkészítés: a tészta hozzávalóit a juhtúró nélkül dagasztjuk, kelesztjük. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, rászórjuk a juhtúrót, feltekerjük, a tekercset nyújtófával kissé ellapítjuk, ketté hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Ezt a műveletet – nyújt – hajtogat – 20 perc pihentet – kétszer ajánlott elvégezni. A hajtogatás adja a tészta foszlósságát, érdemes türelmesnek lenni:))) Ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle, tojással megkenjük, diót szórunk rá, 190 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

Ha új a sütő, ne kezdjük a felavatást pogácsasütéssel, mert az első adag kísérleti munkának minősül:)

A következő sütésnél 15-20 dkg juhtúrót fogok használni a dominánsabb íz miatt. A végeredmény rendben volt, nem dőlt el a tészta, kellően “levelesre” sikerült. A kész állapotról elfejtettem képeket készíteni, olyan lelkes voltam, annyira örültem a látványnak hogy gyorsan mindenkit kóstolásra biztattam, és lekötötte a figyelmem a kritika:)))

Főzelék mellé kiváló kísérő, de körözöttel töltve sörrel is jól kiegészítik egymást.

Tovább a blogra »