Kukorica leves – hozzávalók 4 személyre:
0,5 kg kukorica fagyasztott/mirelite
2 szál újhagyma
2 cikk fokhagyma
2 ek búzadara
1 l zöldségleves
1 chili
kukorica csipsz
vörös cheddar sajt
só, bors
Turmix gépbe öntjük a fagyos kukoricát, hagymát, fokhagymát, magjától megfosztott chili darabokat. Először durván pürésítjük, kevés meleg leves adunk hozzá, tovább pürésítjük, jöhet bele a búzadara, a teljes mennyiségű levessel készre turmixoljuk.
Egy fazékba öntjük a pürét, felforraljuk. A sűrűséget levessel/vízzel/tejjel/tejszínnel lehet szabályozni, attól függően, mi van a hűtőben. Bevallom, nagy siker volt, két alkalommal is elkészítettem egymás után. Azt tapasztaltam, hogy a botmixer nem tudja a tökéletesen krémes állagot, a turmixgép igen – összességében mindkettő jó volt, nekem a turmixolt verzió profibb, a botmixerrel készült darabosabb. A „levesbetét” fűszeres kukorica, nem is tudom minek nevezzem, mondjuk ropogtatni való, mellé darabolt paprika, menta. A véletlen hozta a mentát, de jól összehozta a csípős, édeskés, sós ízt. Készült „b” verzió is a levesbetétre: a tortilla csipszet sütőben átmelegítettük a ráreszelt cheddar sajttal (a vörös jobb lett volna, most fehéret használtunk).