Quesadilla
2010 augusztus 13. | Szerző: Dió Bisztró |
Nem tartozik a bonyolult ételek közé, lelki rokonságot mutat a francia pirítóssal – tulajdonképpen egy zárt szendvics. A tortilla lapokat lehet készen kapni. A belevaló: sajt, sonka, valami csípős, paprika, uborka, újhagyma.
A lapokat féloldalasan betöltjük: sajt az alap, a vörös cheddar, ez a legjobb elsősorban az íze miatt, de a színe, ahogy olvad hhmmmmmmm…egyébként bármilyen reszelhető sajt jó, a sonka most feketeerdei volt, cafatokra tépkedve, úgy, hogy minden falatra jusson, ezután hagyma, paprika, őrölt chili, bors.
Összehajtjuk, olíva olajjal kívülről megkenjük. Közben előmelegítjük a kontaktgrillt 200 fokra és beletesszük a szendvicset. Ha nincs kéznél a grill, akkor előkapjuk a palacsintasütőt, felforrósítjuk, beletesszük a szendvicset, ráteszünk egy tányért, erre valami nehezéket, és a prés alatt 3 perc alatt elkészül. Mindkét oldalát pirítsuk meg, ívelt szeletekre vágjuk és gvakamoleban (guacamole) mártogatva jól megesszük.
Ha úgy hozza az élet, otthon is tudunk tortillát készíteni, és a tészta szikkadás után mehet a fagyasztóba.
Nem szabad kiszárítani!!
Tortilla recept (kb.8 db)
50 dkg liszt lehet: fele rétes, fele sima, vagy fele kukorica, fele sima liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
0,7 dl olaj
2,5-3 dl langyos víz (amennyit felvesz)
Dolgozzunk keverőgéppel. A hozzávalókat először víz nélkül keverjük össze, a vizet fokozatosan adagoljuk – egy kis cipót kell kapnunk az első szakaszban, tovább keverjük kb.5-7 percig, míg ruganyos alakítható tésztát kapunk: a hangsúly a ruganyoson van. Amikor elkészül a cipó, kicsit meghengergetjük hogy hosszúkás legyen, és 8 részre osztjuk. Megnézzük, mekkora a serpenyő vagy a palacsintasütő, és akkorára nyújtjuk. Ne legyen vastag, mert nem sül át. A kinyújtott korongokat letakarva pihentetjük kb.20 perc – fél óráig. Jöhet a sütés.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Azon szerencsések közé tartozom, akik részt vettek ezen a mexikói esten… alapból a mexikói konyha az egyik kedvencem… nagyon nagyon finom volt.