Minden egér szereti a sajtot, én is…

2010 szeptember 8. | Szerző: |


A borkóstoló újra inspirált arra, hogy neki fogjak sajtot készíteni. Készítettem már fűszeres sajtgolyókat, krémsajtot különböző ízekben – erről még külön beszámolok, fotókkal illusztálva. Most éppen a kemény, reszelhető, szeletelhető sajt keltette fel az érdeklődésemet, és fekete erdő sonkát gondoltam a sajt ízesítésére. A hasonló technológiával készült dolgokat jól lehet párosítani. A sonkát sóban kell pácolni, érlelni, tálalásnál vékonyan praktikus szeletelni, mint ahogy a sajtot, mindkét dolgot hosszasan megfelelő hőmérsékleten szárítani kell. Nos, e gondolat mentén jött a sonka. Van a Tesco-nak a saját márkás Feketeerdő sonkája, aminek nagyon jó íze van, és még jobb ára, így ha elrontom sem ér nagy veszteség. A tejet a piacon vettem termelőtől, a túrót nem, de legközelebb teljesen házi előállítású alapanyagokból fogom készíteni. A bio dolgok készítésben nem hiszek igazán, maximum törekedni lehet szerintem a vegyszermentes termelésre, termesztésre, de teljesen bio környezetet ma már azt hiszem, nemigen találunk. Azt gondolom, a termelő személye, szenvedélye, tapasztalata, a józan paraszti esze a garanciája a kiváló alapanyagoknak, ízeknek.
Ennyi mellébeszéd után a recept, mindenképpen ajánlom kipróbálni, én majdnem kiugrottam a bőrömből, amikor megkóstoltam, pontosan olyan volt az íz, mint amilyenre gondoltam.
Hozzávalók:
1l tej
0,5 kg túró
10 dkg vaj
1 tojás
1 tk szódabikarbóna (ettől lesz lyukacsos a szerkezet)
só bőven, de óvatosan, mert a sonka már eleve sós

1.lépés: a tejet a túróval összekeverjük, felforraljuk, sózzuk
2.lépés: leszűrjük sűrű szitán, visszaöntjük egy fazékba, az olvasztott vajat, a szódabikarbónát, a tojást belekeverjük, a tojást külön kevés leszűrt túróval összekevertem, hogy kicsit meleg legyen, ne rántottaként működjön a sajtban:)
3.lépés: ízesítés sonka, fűszerek, hagyma magok
4.lépes: 10 perc lassú tűzön jól átmelegíteni, akkor jó, ha egy egységes állagú massza lesz belőle
5.lépés: formázás, alaposan belenyomkodjuk egy tetszés szerint formában, a legjobb valamilyen szilikon, ha éppen nincs, folpackot teszünk a formába, így hűtjük ki. Azonnal fogyasztható!!!! Hűtőben – mint ahogy a friss sajtok általában – pár napig tartható csak el!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bodrincs says:

    Nos a sajtok ISTENIEK… 3-at is kaptam, mert jó voltam 😀 a sonkás, de a diós is nagyon ízletes. Bár én nagyon sósan eszem, úgyh utánsózva, almával fenséges vacsora vált belőle.

  2. szepyke says:

    Írjál nekem e-mailt, nem találom a mailcímed, pedig fontos lenne…!

  3. jókaja says:

    Ez a sonkás nagyon finom lehetett! 🙂 Engem is megihletett a házi ömlesztett sajt, így aztán kipróbáltam juhtúróval is. Az se volt kidobandó 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!