Kakukkfüves tepsis csirke

2010 október 28. | Szerző: |

Ugyebár ideiglenesen Nyíregyen állomásozunk a gyerekkel, és anyósommal megfogadtuk, hogy minden nap – mármint amíg apósom és István hazaérnek a hétvégén, mert akkor konzervatív fordulat köszönt be megint a konyhába – kipróbálunk egy-egy új receptet (mondtam már, hogy nemrég olvastam: egy átlag magyar család 18 étel körforgásában éli le az életét?!). Nagyi persze rögtön megtórpedózta az ötletet azzal, hogy ő – meg persze Áron – nem kérnek a mi reform kajáinkból, ők túrós csuszát esznek, és kész. Hát a dédi – aki már túl van a 80-on, és olyan igazi cigizős önfejű szingli volt világ életében – megváltozni már nem fog, így nem erőltettük a témát, úgyis kiváncsiságból – meg hátha nem sikerül, és akkor tudjon minket cikizni – meg fogja kóstolni… A recept megint nagyon egyszerű, egy adag 513kcal, az előkészítést igazán a krumpli 5 perces előfőzése, és ezalatt a zöldségek pucolása jelenti, az étel maga meg jó egy óra alatt megsüti magát a sütőben.
Hozzávalók 4 nőneműnek, vagy 2 éhes nőneműnek, egy másfél évesnek és plusz egy adag Áronnak vagy dédinek
80 dkg nagyobb darabokra vágott krumpli
2 nagy fehérrépa hosszában vágva
4 nagy sárga répa ld. mint fenn
2 fej lilahagyma
50 dkg (kb. 4 db) csirkemell filé (ízlés szerint bőrrel vagy bőr nélkül, anyósom nem állhatja a bőrt, így mi a nélkül készítettük) vagy csirkecomb filével
só, bors, kakukkfű
A létyóhoz:
1 narancs leve
8 ek olivaolaj
2 ek méz
Krumplit előfőzzük 5 percig, sütőt előmelegítjük 190 fokra. Zöldségeket megpucol, feldarabol. Csirkemellet megmos, beírdal, sóz és borsoz. Fogunk egy csinos hőálló tálat (nem olyan régen voltak akciósak a Tescóban, én sajnos addig vacilálltam egy négyszögletesről, míg elfogyott…), belerakjuk a krumplit, rá a zöldségeket és a hagymát, a létyóhoz használt narancsokat, arra a húst, és az írdakba kakukkfűvet tömködünk. Nyakonöntjük a létyóval, a tálat lefedjük fóliával, és a sütőbe rakjuk. Az első fél óra végén kivesszük, a zöldségeket megforgatjuk a tál alján keletkezett szószban, a húsokat megfordítjuk, azokat is leöntjük a szósszal, és visszatesszük a tálat már fólia nélkül. Az utolsó öt percben még egyszer fordítunk egyet a husokon. Amint elkészül (azaz a hús puha és csinosan megpirult) kicsit még hagyjuk pihenni tálalás előtt. Salátával vagy körte/birsalma kompóttal tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Én elkezdtem összeállíttatni anyuval meg apuval a családi receptáriumot, és tényleg nehéz volt összerakni, pedig anyuék kicsinek majdnem mindennap főztek nekünk. Próbáld ki anyukádékkal, meg fogsz lepődni…

  2. 18????Te jó ég… a szomorú pedig az, hogy igény nincs a többre, nem pedig lehetőség…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!