A húsgombóc, fasírt, ahogy soha nem gondoltam volna narancsos szósszal, mákkal szórt tésztával

A főzésben az a rizikó, ha nem vagyok éhes és úgy főzök, akkor nincs ihlet, ha már nagyon éhes vagyok és úgy főzök, akkor rohanás az élet, mert már túlfeszítettem minden húrt:)) Nem akarok magamba tömni mindenféle hülyeséget, és gyorsan kell valamit előállítani. Recept vadászataim során lőttem ezt a kaját, kicsit bizarrnak tűnt narancs, méz, hús, mák, tészta háááát nem volt nagy a bizalom. Mivel minden összetevőt külön-külön szeretek gondoltam nincs veszíteni valóm. Közben már a sütőben sült másféle hús, de még túl messze volt a vége, így összedobtam egy fél adagot a narancsos húsgolyókból, széles metélttel, és pirított mákkal.

Képzeljétek az én ultrakonzervatív ízlésű családom megette, és kértek volna még, de nem volt több, mert csak próba volt, tehát fél adag….:)))



Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált hús

1 kis fej hagyma

1 tojás sárgája

1 púpozott evőkanál finomra vágott petrezselyem

1 mokkáskanál őrölt római kömény



bors

1 evőkanál rétesliszt

½ dl olaj a sütéshez, fura, hogy ilyen kevés, de elég, a húsból is kisül a zsiradék, és ez lesz a mártás alapja





Szósz:

1 gerezd fokhagyma

1 szál zöldhagyma

1 kis szál répa

½  szár angol zeller (kimaradt, helyette zeller levél apróra vágva)

½  dl fehérbor ( most száraz sherry volt)

3 dl tejszín

2 dl húslé (1 leveskocka, forró vízben feloldva 2 dl vízben)

4 púpozott evőkanál mustár

1 evőkanál méz

½ narancs reszelt héja

2 evőkanál mák

A fasírtot összeállítjuk, én 1 egész tojást tettem bele, nem lett semmi baja, sőt!

A zöldségeket apró darabokra vágjuk.

A húst, megforgatjuk a lisztben, a felmelegített olajban elkezdjük sütni, szépen körbe pirítgatjuk, amikor már majdnem készen van, tehát a külső rész fehér és barnás részek is vannak már benne, hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pirítjuk 2-3 percig, felöntjük a borral, alkoholt elfőzzük 1-2 perc, jöhet a húslé, végül a tejszín.  Az ízesítés, a mustár, a reszelt narancshéj, méz. Itt kóstolunk egyet, én még a ½ narancs levét is belefacsartam. A mustár nagyon jól összerendezte az ízeket. Semmi nem volt domináns, csak úgy nagyon egyben volt az egész.

A tésztát, ami most teljes kiőrlésű durum tészta volt 9 perc főzési idővel megfőzzük.  Ezalatt a mákot serpenyőben  rázogatva 3 perc alatt megpirítjuk, olyan lesz az íze, mint a mákos kalácson kívülről szokott lenni, az a legjobb része a kalácsnak, és mindig kevés:)
Tovább a blogra »