A ma kissé utálatos Dédi szuper pogácsája (sajtos pogácsa)
2010 november 20. | Szerző: Dió Bisztró |
Ma megyünk haza, és este pogácsát rendeltem a déditől az útra – persze, amikor a fotókat készítettem a bloghoz, rögtön megkaptam, hogy “Kisfiam, neked kell megtanulnod a pogácsámat, mert anyád már 10 éve tanulja, és még mindig velem csináltatja…”, mondja ezt a dédi Kornélnak… Hát ilyen környezetben tengetem a napjaimat :)) A dédi – mint említettem volt – sok mindenben szuper, ilyen pl. a pogácsája. A tészta egy sima kis kelt tészta, a lényeg, hogy csinosak legyenek a pogácsák – amikor én csináltam először, megkaptam, hogy az íze nem rossz, de nem olyan csinos, mint az övé…. No comment 🙂
Hozzávalók kb. 70 db apró pogácsához (a kicsi szaggatóval, vagy lisztes stampedlis pohárral szaggatva)
Az első három hozzávalót összemorzsolom, a második adag hozzávalót egyszerűen összekeverem, nem kell igazán megvárni, míg felfut az élesztő. Aztán a két elegyet összegyúrjuk, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A kész tésztát vagy egész éjszakára a spájzban, vagy 2,5 órát melegben hagyjuk addig kelni, amíg kétszeresére nem nő. A kész tésztát átgyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel beírdaljuk a tetejét, majd lisztes szaggatóval kiszaggatjuk. Utána egyenként kézzel csinosan magasra formázzuk a pogácsákat, tojássárgájával megkenjük a tetejüket, és egyenként belemártjuk a reszelt sajtba. Lehet rá köménymagot is tenni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
De jó egy dédi a háznál:D Isteni pogácsák!
Vali b.szus most láttam hogy írtál, ne haragudj!!! A Dédi mindig ennyit tesz bele, nekünk nem sótlan, de ez lehet hogy a mi hibánk. Örülök, hogy megcsináltad, és ízlett 🙂 Boldog Karácsonyt! A.
Szia!Most sütöm éppen ezt a pogácsát dédid után. Lenne egy kérdésem nem kevés ez a só mennyiség, mert én valamivel többet tettem bele, de még mindig sótlannak érzem. Különben isteni.
… Isának megmutattam a képeket, és tök meghatódott, amikor így látta a Dédi kezeit 🙂
nyugi, nekem sem jutott volna magamtól eszembe 🙂 és amikor megpróbáltam rászórni, azonnal kaptam érte, hogy ne pazaroljam a sajtot :)) jah kérem, rend meg spórolás volt az ánti világban :))
ez mekkor ötlet már mamám, belemártani a pogácsát a reszelt sajba…ó….holnap pogácsát sütök 🙂
Ők tudják az igazi titkot, csodásak
Én speciel nem vagyok hipochonder, bár több tucat komplett rákkal küzdöttem meg, a többi igazán ritka, veszélyes, egzotikus betegségről nem is beszélve. Tegyem hozzá , epikus gyógyulási metodikákat produkáltam, igazi orvosi csodaként. Amint meghallottam egy új betegség szimptómáit rögtön elkaptam. Minden tünet egyszerre és azonnal jelentkezett nálam, igaz, hála az égnek, a régebbi halálos nyavalyámat mintha elfújták volna. Node hipochonder? Ugyan már. 🙂
A Kormél tömte magába a tésztát, nem győztük lefogni… És MINDEN pasi HIPOCHONDER!! 🙂 Kornél is, úgyhogy ez tuti genetikus :))
Ki az a hülye aki a diétát kitalálta, mikor ilyen csodálatos kaják vannak? Teljesen megértem, a nagymama, dédi pogácsáját majszolva lehet visítva nevetni a látványkonyhás sznobokon. Igen, látványkonyha rasszista vagyok. Ja igen, pogácsakészítés közben érdemes, puha cicatalpakon odaosonni a kelő tésztához és csípni belőle egy fél marékkal és igen, forrón a legjobb. Férfiember nem gondol a jövőre, ha hasfájás lesz, majd nyafogunk. Én nyafogásban pl. világbajnok vagyok.