A ma kissé utálatos Dédi szuper pogácsája (sajtos pogácsa)



 Ma megyünk haza, és este pogácsát rendeltem a déditől az útra – persze, amikor a fotókat készítettem a bloghoz, rögtön megkaptam, hogy “Kisfiam, neked kell megtanulnod a pogácsámat, mert anyád már 10 éve tanulja, és még mindig velem csináltatja…”, mondja ezt a dédi Kornélnak… Hát ilyen környezetben tengetem a napjaimat :)) A dédi – mint említettem volt – sok mindenben szuper, ilyen pl. a pogácsája. A tészta egy sima kis kelt tészta, a lényeg, hogy csinosak legyenek a pogácsák – amikor én csináltam először, megkaptam, hogy az íze nem rossz, de nem olyan csinos, mint az övé…. No comment 🙂

Hozzávalók kb. 70 db apró pogácsához (a kicsi szaggatóval, vagy lisztes stampedlis pohárral szaggatva)



80dkg liszt
25dkg ráma
1ek zsír


2dl tejföl
1 kk só
1 lapos k cukor
2,5dkg élesztő (fél)  
1 tojás


 

Az első három hozzávalót összemorzsolom, a második adag hozzávalót egyszerűen összekeverem, nem kell igazán megvárni, míg felfut az élesztő. Aztán a két elegyet összegyúrjuk, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A kész tésztát vagy egész éjszakára a spájzban, vagy 2,5 órát melegben hagyjuk addig kelni, amíg kétszeresére nem nő. A kész tésztát átgyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel beírdaljuk a tetejét, majd  lisztes szaggatóval kiszaggatjuk. Utána egyenként kézzel csinosan magasra formázzuk a pogácsákat, tojássárgájával megkenjük a tetejüket, és egyenként belemártjuk a reszelt sajtba. Lehet rá köménymagot is tenni.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, majd amikor betettük a pogácsákat, azonnal levesszük 180 fokra, és kb. 30 perc alatt készre sütjük őket. A dédi pizzasütő lapon, mindenfajta zsiradék nélkül süti a pogácsákat. Addig bírjuk ki, amíg langyos lesz, mert megfájdulhat a hasunk 🙂 Konyharuha alatt másnapig is nagyon finom lesz.
Tovább a blogra »