Aranyheti menüsor és bónusz gesztenyés kocka

Nem tudom, ki hogy áll a karácsonyi menü szervezésével, de nálunk nagyjából összeállt: gondoltuk, megosztjuk veletek! Mi ugyan már 19-én lemegyünk Nyíregyre, de gondolom másnak is adhatunk a nagyheti étkezéshez tippeket azzal, ami nekünk jó egy óránkba tellett anyósommal. Előre kell vezetnem, hogy eléggé konzervatív a menüsor, mert ugyebár mindenki – Áron. Isa, István bácsi (apósom), és a dédi – igényeit is ki kell elégítse, de azért túlmutasson a rántott hús-húsleves-bejgli háromszögön…. 

December 19., vasárnap (érkezés)

Ebéd: zöldségleves vajas galuskával, majonézes krumpli, oldalas, tarja, pohárkrém (még nem tudom milyen, azt készen viszem)

Vacsora: virsli

December 20., hétfő

Reggeli: szendvics (vajas kenyér, kolbász, sajt, sonka, paprika, paradicsom)

Ebéd: rakott krumpli

Vacsora: francia melegszendvics

December 21., kedd

Reggeli: frittata

Ebéd: Zöldborsó krémleves csirkehúsos galuskával, olasz paradicsomos tészta

Vacsora: pulykaburger

December 22., szerda

Reggeli: mártogatósok pirítóssal és quesadillával: tojáskrém, kőrözött, szardíniakrám, sajtkrém

Ebéd: sütőtökleves, garnélás rizottó

Vacsora: maradék

December 23., csütörtök

Reggeli: bundáskenyér teával

Ebéd: kacsa konfit vörös káposztával és tört krumplival

Vacsora: resztelt máj

December 24., péntek – Szenteste!

Reggeli: szendvics, bejgli

Ebéd: sajtos/tejfölös/túrós tészta igény szerint

Vacsora: krémsajtos kaviárral töltött leveles tészta kosárkák, húsleves gazdagon csigatésztával, pácolt lazac, pácolt pulykacomb, krumplipüre és spenótos bab

December 25., szombat – Karácsony 1.

Reggeli: tatárbifsztek pirítóssal

Ebéd: Húsleves, gombakrémleves, pácolt sült szarvas, zsemlegombóccal és áfonya szósszal, kétfajta töltött káposzta

Vacsora: maradék

December 26., vasárnap – Karácsony 2. és hazaindulás alvásidőben

Reggeli: sütemény halmok

Ebéd: –

Vacsora anyuéknál: bélszín krumplipürével és csúsztatott palacsinta

Sütemények: 2-2 db bejgli, csoki mousse torta, nagyszakácskönyvi torta, csoki szalámi, dióskifli – hókifli, sós rúd, pogácsa, sült tök/alma/gesztenye, mézeskalács, sütidísz, tojáslikőr.

A receptek nagy részét megtaláljátok a blogon, amit nem, és megtetszik, szívesen elküldöm emailben.

És kedvcsinálónak akkor egy egyszerű gesztenyés kocka, ami Karácsonykor ideális, mert előző este már meg kell csinálni, hogy másnap (meg harmadnap, mert kb. 2 napot eláll lazán) finom legyen:

Tészta:

6 tojásos piskóta, azaz

6 sárgája felverve 6 ek cukorral habosra, és beleforgatunk nagy mozdulatokkal 6 ek lisztet

6 tojásfehérje felverve 1 csipet sóval külön felverve kemény habbá

MINDEN SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ LEGYEN!!

A két elegyet szintén nagy mozdulatokkal homogénre keverjük, de ne törjük agyon a habot! Sütőt előmelegítjük 160 fokra, és 30 perc alatt a nagy tepsin 1 lapot sütünk – sütés közben ne nyitogassuk az ajtót. HA kész, nem kinyitni a sütő ajtaját, hanem kb. 5 percet hagyjuk a tésztát pihenni!

Gesztenyekrém:

0,5 kg gesztenyepüre

2 zacsi vaníliáscukor

4dl tejszín kemény habbá verve

1 zselatin

A gesztenyepürét felolvadás után áttörtjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. 3,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, kb. 0,5dl tejszínt melegítünk, és abban felolvasztjuk a zselatint. A gesztenyemasszához kis adagokban adagoljuk (lágyítjuk) a habot, amikor a felénél járunk, hozzáadjuk a zselatinos tejszínt. Nem megenni a krémet betöltés előtt!!

A piskótát hosszában ketté vágjuk (azaz nem a lap magasságát, hanem effektíve a lapot magát), megkenjük a masszával, rá a másik lap, és a tetejét megkenjük csokikrémmel.

Csokikrém

18dkg vaj

18 dkg cukor

3 púpos ek sima kakaó

1dl víz

1 ek étolaj

Az egészet lábasban felfőzzük addig, hogy lekvár sűrűségű legyen. Ne hagyjuk egyedül, mert leég! Aki csokiöntet szeretne sütihez pl., az tegyen bele plusz 1dl vizet és 0,5dl rumot.

Az összeállított sütit 1 éjszakára hűtőbe tesszük!

Tovább a blogra »