Lencse curry
A 87. nap a szénhidrátban való tobzódást jelenthette volna, de valahogy mégsem éltem igazán a lehetőséggel, azaz sült krumpli, ami igazából nem is ízlik mint rájöttem, és saláta. Igazából a 86. napra készültem a keményítőre, ami zöldségeket jelent:D. Van egy Rankin nevezetű profi séf, aki lencse curryt készített olyan lelkesedéssel, hogy kedvet kaptam hozzá. Ő egy évben több hónapot tölt Indiában, a jógának egy speciális ágát tanulmányozza. Közben azért az indiai konyha sem kerülte el a figyelmét. Ez egy nagyon egyszerű étel, annak ellenére, hogy fűszeres: gyömbér, chili, hagyma, curry van benne, nem idegen a magyar ízléstől sem.
Kifejezetten finom, felvettem a tánc rendembe:D
Hozzávalók:
0,5 kg lencse
3 közepes fej hagyma (nálam lila)
3 buci gerezd fokhagyma
½ póré hagyma
2 cm-es gyömbér-darab
165 ml-es kókusztej konzerv
1 db kockából zöldség alaplé (zöldségleves kockából)
3 db közepes krumpli
2 db közepes répa
1 db chili paprika mag nélkül (az eredeti receptben zöld színű és maggal)
curry bőven gazdagon
kevés olaj
só, csipet szódabikarbóna.
A rizs, ez esetben sima zacskós rizs 1 csomag, de lehet jázmin, és basmatai is, amit szeretünk.
A hagymákat vékonyan felszeleteljük, ne finomra, szálasra, a gyömbért, a fokhagymát és a chilit is.
Kevés olajon lassú tűzön, nem kapkodva párolni kell kb. 20 percig. Ezalatt a lencsét leöntöttem forró alaplével, addig állni hagyom, amíg a hagyma párolódik. Amikor a hagyma már puha, rátesszük a curryt, összekeverjük, hozzáadjuk a lencsét, a feldarabolt répát, itt tettem hozzá egy csipet szódabikarbónát azért, mert nem áztattam be a lencsét és nem voltam benne biztos, hogy egyszerre meg tud puhulni a répával. Kb. 30 percig lassú tűzön főzzük, amíg elkészül, félidőben hozzáadjuk a burgonyát, amikor megpuhul, ráöntjük a kókusztejet, összeforraljuk, és készen vagyunk. A rizst megfőzzük. A rizsre tesszük a ragut, megszórjuk korianderrel – igazán finom.