Gersli rizottó karfiol steakkel

2011 január 24. | Szerző: |

A rizottót Jamie Oliver kedveltette meg velem, igazán jó műfaj a gasztronómiában:) Mostanában a diéta okán keményítő napokon szabad a gazda zöldségekből, gabonákból, így találtam rá a gerslire,  más néven árpa gyöngyre, amit ugyanúgy használhatunk, mint a rizst. Fejben már néhányszor lefőztem, de most tettekre váltottam a gondolatokat. Ezt a köretet, tehát a gersli rizottót sültek mellé szokták ajánlani, de most a hús nem keményítő alapon kiesett a rostán, és úgy döntöttem zöldségeket fogok grillezni, így a karfiol került a hús helyére, viszont fűszerezésben a sültekre jellemző, hagyma, só, bors, chili megoldást használtam.

Hozzávalók:
25 dkg árpagyöngy
1 közepes fej hagyma( nálam lila)
1 szál póré most a zöld rész
4 gerezd fokhagyma
1 liter alaplé, most( zöldség kockából, így 2 db)
kevés vaj, 
olíva olaj
1 dl fehérbor


A köret
karfiol
répa
lila hagyma
fokhagyma
paradicsom

A gerslit megmossuk, a hagymát nagyon apró kockára vágjuk. Vaj, olíva olaj keverékén, szépen lassan türelmesen megpároljuk, kb. 4-5 perc. Ráöntjük a gerslit jó alaposan átforgatjuk, amikor a zsiradéktól szép fényes, felöntjük borral, elpárologtatjuk.Közben a leves kockát forró vízben feloldjuk, melegen tartjuk, és felöntjük vele a gerslit. Talán annyival könnyebb, mint a rizses rizottó, hogy akár az egész lével felönthetjük, és néha megkavarjuk, én kanalanként adtam hozzá a levet megkavartam, hagytam párolódni, megint egy kanál és így tovább.Amikor már kész egy konyharuhát tettem a tálra, rá a fedő, amíg a zöldségeket befejeztem.
A körethez a karfiolt előfőztem, kihűtöttem. Egy egész szeletet vágtam belőle, a darabokat külön tettem.
A répát, hagymát nagyobb darabokra vártam, a lila hagymát szintén, először a répát a hagymával megsütöttem. Majd a karfiollal fejeztem be a megmaradt olíva olajon, dobtam mellé hagymát, fokhagymát bors, chili meggrilleztem.
íme a keményítőben gazdag, kalóriában szegényes pompás ebéd.
Nagyon jó ízek kerekedtek, egy marha sültre, vagy liba combra nem cseréltem volna. Más zöldségekkel is ki fogom próbálni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bianka says:

    Ez aztán a diétás koszt, de finom lehet


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!