Rajongásunk tárgya: kerámia bevonatos edények – FRISSÍTVE!
Tulajdonképpen a Spar még karácsony környékén hívta fel a figyelmemet ezekre az edényekre, mert oda kb. akkor érkeztek, és akcióban hirdettek őket. Hatalmas BIO felirat is volt rajtuk, így egy picit visszahőköltem, mert a bio lábas fogalma nekem kicsit értelmezhetetlen (max. mondjuk a banánlevél, amiben sütni is lehet…). Éppen leamortizálódtak a Tefáljaim, így mindenképpen új teflonokat/serpenyőket kellett vennem, ha el akartam kerülni, hogy a családi ebéd szerves (szervetlen…) részévé váljon a bevonat is (meg amióta megvan a gyerek, jobban odafigyelek az ilyen dolgokra, és a teflon bevonatról (különösen az olyan leharcoltakról, mint ami az én edényeimen vannak) elég sötéten ír a szaksajtó…). Aztán persze – mert akkor már direkt figyeltem rá – máshol is észrevettem ezeket az edényeket, de nem tudtam dönteni (Dóra jár így mindig – vissza-vissza jár egy-egy neki kedves cipőhöz, ruhához addig, amíg el nem viszi előle valaki…. :)). Január 2. napján aztán az apjára bíztuk a gyereket, és irány az Ázsia, hogy jól kezdődjön az év :). A kedvenc háztartási boltunkban – meg igazán az egész Ázsiában sem reggel 10-kor- nem volt a kedves eladó nénin kívül senki sem, így minden darabról jól ki tudtuk faggatni (pl. tortakenő lapát sajna nem volt, és a szuper, két ünnep között felgyújtott Fiskars szilikon szélű lapátomat sem tudtam itt pótolni), és persze ott is volt a kerámiás serpenyőből. Dóra alaposan elolvasta, mi van rá írva (nálunk ő az olvasni tudó :)), a néni pedig mondta, hogy csupa-csupa jót mondtak róla a vevők, és még nem hoztak vissza egyet sem – így belevágtunk egy 26cm-es serpenyőbe kb. 3500Ft-ért.
Szóval az első héten konkrétan nem raktam el – elmosogattam, és már nyúltam is érte a csöpögtetőn, mert MINDENT ebben akartam sütni. Ugye gyors vacsora készült belőle elsőre, ami nálunk általában tojás. Nem volt vele olyan problémám, mint a Tefallal, hogy ha kicsit lendületesebben kavartam a rántottát, akkor felszaladt a szélére, és ripsz-ropsz rásült – nem-nem, lecsusszant róla. ÉS el is érkeztünk ez ilyen edények 1. számú legjobb tulajdonságához: nem tapad le benne a sütött cucc. Nem kicsit nem tapad le, hanem semmi nem tapad le! Hihetetlen, de a saját szemeddel látod, ahogy lecsúszik az oldalán :).
A 2. számú legjobb tulajdonságuk a nem tapadásból következik: annyira egyszerű őket mosogatni, hogy én, aki minden nap hálaimát rebegek a mosogatógép feltalálójának, kézzel mosogattam el az edényt. Mert nem maradt rajta még forró mosogatószeres vizes sikálás után az a hülye vékony olaj/zsiradék filmréteg, amitől a falnak bírok menni…. Hanem lejött róla minden. És nem kellett a tojásrántottás edényt beáztatni…
A 3. számú legjobb tulajdonságuk: nagyon kevés – sokkal kevesebb zsiradék kell a főzéshez, mert mint a zsír, vagy a tojás, a hús sem tapad rájuk, így nem kell oldalra felfröccsent zsiradékkal nagyon számolni, csinos marad az étel a tálalásnál is (és ha van mondjuk egy
ilyen edényed, mint Vrábel Krisztának, a sütőbe is teheted, és onnan közvetlenül mehet az asztalra, így az ünnepi készlet így is nagyon keveset használt tálaló edényei tovább pókhálósodhatnak…. :)).
A 4. legjobb tulajdonsága a kerámia, mint anyag tulajdonságából fakad (meg persze a többi is… :)): azaz nem olyan sérülékeny, mint a teflon, bírja a karcolódást. És a teflon az teflon (politetraflouretén – flóratomokkal kitöltött szénatomok láncolata), a kerámia meg természetes anyag.
Az 5. legjobb pedig, hogy sokkal hatékonyabban oszlatja el és használja fel a hőt, így hamarabb készül el benne az étel.
Szóval oda vagyok érte, na! ÉS persze nagy szerelmem, a Le Creuset vaslábasai is kerámia bevonatosak, csak hogy még jobban fájjon érte a szívem ….
Persze kicsit utána néztem, mitől olyan nagyon jó kis edény ez, hiszen mára majd minden nagyobb márkának vannak kerámia bevonatos edényei, és mint a leginnovatívabb terméküket reklámozzák – így aki venni akar, jól fel kell kötnie a gatyáját, mert tobzódhat a méretben és persze a formában, a technológiáról már nem is beszélve. A 100%-os természetes anyagból álló kerámia port magas hőmérsékleten ráégetik a fém (alumínium, vas) felületre, ezzel képezve bevonatot. Ezáltal kétszer jobban (magasabb) bírja a hőt, mint a teflon bevonatos edények. Persze itt is képbe jön a nano-technológia, de ehhez én szagolni sem sokat tudok őszintén. Annyi kiderült számomra, hogy nincs több elrontott palacsinta (gondolom nem én vagyok az egyetlen, akinek az első palacsintája csak félig sül meg….:)), csak sok-sok, csudajó, egészséges étel :)). Lassanként lecserélem az összes edényemet ilyenre. Persze lehet, hogy úgy járok ezzel is, mint a Tefallal – mire ilyen lett az összes serpenyőm (a többi edényem Zepter), addigra jön egy jobb, hatékonyabb, egészségesebb…. De ez még a jövő zenéje…. 🙂
Ui. Jó féléves használat után a tapasztalataim a következők:– lehet mosogatógépben mosogatni, de elveszíti a fényét a bevonat – magát a bevonatot nem károsítja, csak már nem fog úgy csillogni, mint régen….– vigyázni kell azért a bevonatra, praktikus nem fém eszközökkel neki esni,– ha véletlenül elszíneződne, ecettel lehet fehéríteni,– van már belőle kés is, penge éles, ha ezt szeretitek, azt is szeretni fogjátok, itt írunk róla!Még mindig oda vagyok tőlük 😀 A.