Húsos pite

2011 február 14. | Szerző: |

A pite egy jó műfaj, az imádom a tésztát, de már ennék valami mást kategória. Az édes változatról már  itt írtam, de most másra vágytam.

Nagyon egyszerű elkészíteni, laktató, főételként abszolút megállja a helyét. Salátával, savanyú uborkával igazán finom. Anya mindig az mondja:”… apád ezt nem fogja megenni, ő ragaszkodik a hagyományos dolgokhoz, de azért próbáld meg hátha”. Apa nagyon hálás közönség, soha nem mondja, hogy nem jó, mindig körül írja:D. Ebben az esetben nem volt gond, mert kért még egy szeletet, azt gondolom, volt benne valami hagyományos és mégis új íz.

Hozzávalók

tészta alap:
18 dkg finomliszt
15 dkg Rama sütőmargarin
fél mokkáskanál só
2 evőkanál jéghideg víz

töltelék
1 kisebb vöröshagyma fele
1 közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
40 dkg darált hús, ami éppen van
só, őrölt fekete bors
1 kiskanál frissen reszelt gyömbér (esetleg 1 mokkáskanál gyömbérpor)
2 dl főzőtejszín
2 tojás
2 evőkanál sűrített paradicsom
8-10 vékony szelet húsos füstölt szalonna (szeletelt bacon)
1-2 ágacska friss kakukkfű

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, elég annyira, hogy összeálljon. Folpackba tesszük és mehet a hűtőbe 1órára/1 napra, vagy a fagyasztóba, amíg nem akarjuk felhasználni.

A nyújtási technikát Rachel Allentől tanultam, aki két folpack között nyújtja ki a tésztát, így nem kell annyit lisztezni, és könnyen a tepsibe tehető, nem szakad szét a tészta. Megszurkáljuk, teszünk rá sütőpapírt és rizst nehezéknek és mehet a sütőbe.Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 8 perc alatt elősütjük.

A hagymát és a répát megtisztítjuk, a hagymát apróra, a répát durva reszelőn lereszeljük. Az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk rajta. Először a húst adjuk hozzá, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd a répát. Pár percig együtt pároljuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a gyömbér, majd hozzáadjuk a tejszínben elkevert tojássárgáját a sűrített paradicsomot is. Jól összekeverjük, mehet a tésztára. A szalonnaszeleteket, én most fekete erdő sonkát használta, de bármilyen vékonyra szeletet sonka, szalonna jó, a tetejére rakjuk (befedjük vele a pitét) majd forróra előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb.30 perc alatt megsütjük.

Frissen szuper, de melegítve is tökéletes, házi savanyú uborkával ettük, igazán rendben volt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!