Húsos pite

A pite egy jó műfaj, az imádom a tésztát, de már ennék valami mást kategória. Az édes változatról már  itt írtam, de most másra vágytam.

Nagyon egyszerű elkészíteni, laktató, főételként abszolút megállja a helyét. Salátával, savanyú uborkával igazán finom. Anya mindig az mondja:”… apád ezt nem fogja megenni, ő ragaszkodik a hagyományos dolgokhoz, de azért próbáld meg hátha”. Apa nagyon hálás közönség, soha nem mondja, hogy nem jó, mindig körül írja:D. Ebben az esetben nem volt gond, mert kért még egy szeletet, azt gondolom, volt benne valami hagyományos és mégis új íz.

Hozzávalók

tészta alap:

18 dkg finomliszt

15 dkg Rama sütőmargarin

fél mokkáskanál só

2 evőkanál jéghideg víz

töltelék

1 kisebb vöröshagyma fele

1 közepes sárgarépa

3 evőkanál olaj

40 dkg darált hús, ami éppen van

só, őrölt fekete bors

1 kiskanál frissen reszelt gyömbér (esetleg 1 mokkáskanál gyömbérpor)

2 dl főzőtejszín

2 tojás

2 evőkanál sűrített paradicsom

8-10 vékony szelet húsos füstölt szalonna (szeletelt bacon)

1-2 ágacska friss kakukkfű

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, elég annyira, hogy összeálljon. Folpackba tesszük és mehet a hűtőbe 1órára/1 napra, vagy a fagyasztóba, amíg nem akarjuk felhasználni.

A nyújtási technikát Rachel Allentől tanultam, aki két folpack között nyújtja ki a tésztát, így nem kell annyit lisztezni, és könnyen a tepsibe tehető, nem szakad szét a tészta. Megszurkáljuk, teszünk rá sütőpapírt és rizst nehezéknek és mehet a sütőbe.Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 8 perc alatt elősütjük.
A hagymát és a répát megtisztítjuk, a hagymát apróra, a répát durva reszelőn lereszeljük. Az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk rajta. Először a húst adjuk hozzá, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd a répát. Pár percig együtt pároljuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a gyömbér, majd hozzáadjuk a tejszínben elkevert tojássárgáját a sűrített paradicsomot is. Jól összekeverjük, mehet a tésztára. A szalonnaszeleteket, én most fekete erdő sonkát használta, de bármilyen vékonyra szeletet sonka, szalonna jó, a tetejére rakjuk (befedjük vele a pitét) majd forróra előmelegített sütőben (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb.30 perc alatt megsütjük.

Frissen szuper, de melegítve is tökéletes, házi savanyú uborkával ettük, igazán rendben volt.

Tovább a blogra »