Zöldséges golyó Indiából

Azt hiszem beleszerettem Indiába. Soha nem jártam ott, de sokat hallottam az ottani életről, ízekről. Nem olyan régen láttam a Szerelemmel fűszerezve vagy más címmel a Fűszerek hercegnője című filmet. Egy bájos felnőtt mese, csodás színek gyönyörű szereplők az egészet belengi egy titokzatos misztikus hangulat::D Erre most jöttem rá, mármint, hogy beleszerettem, mert elkezdtem ilyen kajákat főzni és nagyon ízlenek. Jó fűszeresek, kicsit csípősek, amit mostanában imádok, jót tesznek a léleknek is.
Ez a zöldséges golyó is így került fel a reptoárba, nagyon finom, még a spenótot is el lehet rejteni a gyerek elől, ha nem szereti, ebben a formában simán megeszi:D Az elkészítés során két féle sütési módot próbáltam ki, az egyik az olajban, a másik a sütőben. Az olajban sütött kiváló ízű, a sütőben sütött szárazabb lett, mert alaphelyzetben nincs zsiradék a receptben, de ez könnyen megoldható vajjal, vagy némi olajjal és szuper lesz.
Hozzávalók
• 1 csomag fagyasztott spenótpüré, natúr
• 1 sárgarépa, durvára reszelve
• 1vöröshagyma, kis kockákra vágva
• 4 db paradicsom húsa, kis kockákra vágva
• 4-5 szelet kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
• kb. 30dkg konzerv kukorica
• kb. 30dkg fagyasztott zöldborsó kiengedve, (vagy friss előfőzve)
• 2 tk friss reszelt gyömbér
• 2- 3 gerezd fokhagyma reszelve
• 2 tk oregáno
• 1 tk őrölt indiai citromfű
• 1 tk cukor
• 2-3 csipet só
• 1 bögre liszt
• 2 bögre tört zabpehely
• két csili kimagozva, ízlés szerint, de szárított is jó
• olaj a sütéshez
A fagyasztott zöldségeket úgy oldottam meg, hogy vettem egy mexikói keveréket azt tettem bele, de kivettem belőle a zöldbabot, mert nagyobb méretű volt a többi zöldségnél, volt benne paprika is:D A citromfű kimaradt, mert nem volt otthon.
Elkészítés:
Összekeverjük a spenótpürét a répát, hagymát és a többi zöldséget.
Hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük.
Beleadagoljuk szépen a lisztet, zabpelyhet, összekeverjük, alaposan úgy, hogy mindenütt legyen minden. Lehet egy kis vizet is adni hozzá, amennyiben túl sűrűnek találjuk.
Sütés előtt érdemes kb. 15-20 percet állni, hagyni, így a zabpehely egy kissé megszívja magát a nedvességgel, és könnyebben lesz formázható a fasírt.
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, s amikor elég meleg, vizes kézzel formázzunk kb. 2 ek-nyi masszából kis lapos fasírtokat formázunk.
Kb. 6-7 percig sütjük mindkét oldalát, a fasírtok méretétől függően.
Szedjük ki papírtörlőre, és csepegtessük le.
Ez az autentikus összeállítás, most gyakorlatilag mindent összekevertem, csak a spenótot olvasztottam fel. Hűtőben hagytam állni, amíg a zabpehely felszippantja a folyadékot így nem kellett hozzá plusz víz. Tökfőzelék feltétje volt, de magában is szuper, de tényleg!