Vaddisznó karaj aszalt szilvával burgonyafánkkal
2011 február 22. | Szerző: Dió Bisztró |
Mostanában nagy öröm ér minket, családunk barátja jóvoltából vad húsokat kóstolhatunk. Most éppen egy remek vaddisznó karajt kaptunk. Nem akartuk, hogy vadasként végezze ezért kitaláltunk valamit, abból ami éppen volt otthon. Bepácoltuk a húst hét elején 3-4 napig álldogált benne, amikor nekiálltunk elkészíteni. A pácolás minden vadnak kijár, mi több nekünk is mivel ez idő alatt eldönthetjük milyen irányban induljunk az ételünkkel. A vad húsnál “bio-bb” hús nem is kell, sportosan közlekednek állatok, a szabadban alszanak, maguk találják meg az ennivalójukat szóval remek. Gyönyörű volt a hús, nem volt zsíros, nyersen is gyönyörűen látszottak a rostok.
A húst elősütöttük, éppen annyira, hogy szép kéreg legyen rajta, minden oldalon. Néhány percig pihentettük, addig csíkokra vágtuk a füstölt szalonnát, az aszalt szilvát. Nem volt spékelő tű, így éles késsel lyukakat vágtunk a húsba bele tömködtük a szalonnát és a szilvát. Ezután nem volt más dolgunk, mint betenni a sütőbe lassú tűzön, kb.160 fokon 1,5-2 órán át sütöttük, közben a páclével locsolgattuk.
A pácléről: kb, 1,5-2 liter folyadék kell hozzá nézzük meg miben fogjuk pácolni tegyük a vízbe a húst és be tudjuk lőni a folyadék mennyiségét. A vízbe teszünk 1 nagy répát, 1 fehér répát, 10 szem borsot, 5 szem boróka bogyót 1-2 ek olaj, friss citrom levet facsarjunk bele, felforraljuk. Amikor már langyos a páclé, a húsra öntjük fontos, hogy ellepje, ha kell tegyünk rá egy tányért és valami nehezéket. Fontos, hogy ne tegyünk sót a vízbe, ezen a ponton, mert vizet von el a húsból és nem ez a cél.
Ezalatt a mártást is elkészítettük, amihez házi füstölésű szalonnát apró kockára vágtunk, kisütöttük a zsírját 10-12 szem aszalt szilvát adtunk hozzá, ha van ribizli akkor egy nagy marékkal, nekem most nem volt aszalt meggyet adtam hozzá úgy érzésre, 2 dl száraz vörösbort és 3-4 ek szilva lekvárt szépen beforraltam, elkészült.

Nagyon finom ez az étel és nagyon praktikus, elő tudunk készülni, a vendégség napján csak be kell fejeznünk és tudunk kalkulálni az idővel.
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Valami mesésen néz ki. Még sose ettem vaddisznót
Lányok!! Ez tényleg jól sikerült, és nagyon nagyon finom! Remélem egyszer megfőzhetem nektek:DD
Nagyon kedvemre való, csak nyeldeklek nagyokat és nyúlnék a tányérért:)
Imádom! Imádnám! Az egyik kedvencem!
szép lett baby, ügyes vagy 🙂
Húúú, de jó, mit nem adnék egy kóstolásért:-))