Brownie.

Először is elnézést kérünk minden kedves olvasónktól, de a) nagyon betegek voltak a fiúk, b) Dóra alkotói válságban volt, így nem került fel friss poszt ilyen sokáig. De most, hogy megjött a jó idő, újult erővel indulunk harcba az olvasók kegyeiért 🙂

Na akkor a brownie: Nigella receptje, ami a Házi istennős könyvből van. A végeredmény nagyon ütős lett, annyi csak a megjegyzés, hogy Nigella receptjével szemben nem 25 percig kell sütni, mert akkor még tök nyers a tészta belülről, hanem kb. 45 percig.

Hozzávalók kb. 35 kockához:

375g puha vaj

375g szuper étcsoki (mi most az IKEA-ban kapható (100gr kb 150Ft.) 60%-at használtuk, és ebből 4 táblát…. :))

6 nagy tojás (S-es tojásból 9)

1 ek vaníliakivonat (azaz 2dl vodkában legalább egy hétig áztatunk 3 vaníliarudat)

500g finom szemű kristálycukor

225g finom liszt

1tk só

300g apróra vágott dióbél

180fokra melegítsük elő a sütőt – optimális esetben légkeveréses legyen. Béleljük ki a 23x33cm tepsit (oldalt és alul is) sütőpapírral. 

Vastag aljú lábasban (nálunk ez Zepter volt) olvasszuk össze a csokit a vajjal, és másik tálban pedig verjük fel a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Kavarjuk össze a lisztet a dióval és a sóval. Hagyjuk kicsit visszahűlni a csokis vajat,  majd nagy mozdulatokkal (habkanállal, vagy széles fejű fakanállal) keverjük hozzá legalább 4 etapban a cukros tojást, és ugyanennyi adagban a diós lisztet. Ezután erősen keverjük át, és a massza mehet a tepsibe, onnan meg a sütőbe.
Amint írtam, nekem 45 perc után lett olyan, amilyennek Nigella írta, azaz a teteje száraz és világosbarna pettyes, a belseje meg sötét és ragacsos, de semmiképpen nem folyós. Érdemes hústűvel próbát csinálni. Kihűtve tálaljuk. Vaníliafagyival tálalva bűncselekménynek számít 🙂  
Tovább a blogra »