Zöldbab főzelék zizuval
2011 március 29. | Szerző: Dió Bisztró |
Találtam a mélyhűtőmben blansírozott zöldbabot – halvány emlékem sincs, hogyan került oda… Magát a blansírozást a Wikipédia tökéletesen leírja: “A blansírozás általában zöldségeknél alkalmazott konyhai eljárás, rövid hőkezelés. Blansírozás után – a főzéssel szemben – a zöldségek ropogósak maradnak, erőteljes színüket megőrzik, csökkenthető a C-vitamin elvesztés, a zöldségek és gyümölcsök héja könnyen eltávolítható. Fagyasztás előtt is szokás. Fontos tudni, hogy bár a blansírozás megöl néhány mikroorganizmust, azért a nagy részüket nem irtja ki. ” Az biztos, hogy így tett az is, aki belerakta a mélyhűtőmbe 🙂 Lehet, hogy a blansírozásnál maradt még benne mikroorganizmus, de a mélyhűtőmben eltöltött laza 4-5 hónap ezeket tutira kiölte őket.
Naszóval, gondoltam csinálok zöldbabfőzeléket. ÉS akkor rá kellett jönnöm, hogy halvány dunsztom sincs a zöldbab főzelék ízéről. Mármint nem emlékszem, milyen: a tök kapros édeskék, a zöldbab/finom főzelék petrezselymes édes, a kelkáp köménymagos stb., de milyen a zöldbab?! Nem jöttem zavarba, improvizáltam 🙂 A papával utólag egyeztetve kiderült, hogy jól gondoltam a menetet:)
Felraktam a babot főni, tejföllel és keményítővel (kb. fél kiló lehetett a bab, 1 kis tejfölhöz 4ek keményítőt használtam) amikor forrt, elhabartam (mielőtt beleraktam volna, azért felhígítottam még a főzővízzel, hogy nehogy csomós maradjon a főzelékem), raktam hozzá 2ek cukrot, kicsi fokhagymát, 1 kk vegetát, petrezselyem zöldet, rottyant még egyet, és kész volt. Először kicsit hígnak tűnt, de besűrösödött, és a legnagyobb megelégedésemre a gyerek is elfogyasztotta 🙂 Feltétnek az általam kizárólag fogyasztásra ajánlott Valdor Zizu nevű (csirkemellből készült szezámos panírban és sütőben is süthető sütőpapíron) készítményét adtam. Zöldbabfőzelék pipa, már azt is tudok főzni 🙂
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Nem is értem. Én pl. simán tudok játszani, közben kajálni, nézni a híreket, kritizálni és beszélgetni a haverokkal. Jó mondjuk ehhez az kell, hogy valaki hozza a gépemhez a vacsimat. A teámat. A gyógyszereimet. Ilyenek.Ugyanakkor ez a láz borzasztóan hangzik. Engem még az életben nem kapott el ilyen évszakos betegség. Szörnyen hangzanak már a tünetek is. Takarítás!! Bááár lehet, hogy én genetikailag védve vagyok tőle. Ja, ez lehet a megoldás.
hogy maga milyen hisztis?! mit gondol, a tavaszi takarítási lázban mindig van ideje varázsolni az ember lányának?! annyira jellemző…. :)))
Kitör a tavasz, lángolnak szívek, kaja meg semmi? Zizu? Most komolyan. Mindjárt írok olyan fogyókúra receptet, hogy mindenki csont sovány lesz. Ebugatta vagy mi a fene. Zizu? A sok jó kaja után?
Nyammiiii :)))