Macskaszem/bagolyszem de szép mind a kettő….

2011 július 4. | Szerző: |

A mai blogbejegyzést egy kis dohogással kezdem…. A macskaszem nevű sütit egyszer az egyik kerti főzésre még Saci csinálta meg, és Betti azóta ódákat zeng róla. Én épp kiolvasztottam egy zacsi meggyet, de végül  nem ettük meg, és szóba került ez a süti, meg hétvégén hármasban lófráltunk és Betti állandóan emlegette, szumma szummarum gondoltam megcsinálom. Mármint még szombatra ígértem, de ma lett belőle produktum. Saci beteg, nem akartam zargatni, így a neten kerestem meg a receptjét, amivel nem is volt baj, kommentelték is, hogy finom, meg ilyenek. De amikor elkezdtem összeállítani a sütit, akkor szembesültem fele, hogy a drága receptfeltöltők az aprócska elkészítési trükköket/részleteket elfelejtették megosztani a nyájas olvasóval, és a kommentelők sem tették ezt szóvá – azaz vagy már ismerték a receptet, és úgy csinálták meg megint, vagy ismertek valakit, és az elmondta, mit hogyan kell, vagy csak tetszett nekik a kép… Így egy kicsit megizzasztott ez a csini süti, és sűrűn emlegettem Betti és Saci felmenőit is…. A tészta maga teljesen egyszerű, és igazából csak az összerakásnál kell figyelni a részletekre. 

Hozzávalók (3 csík, kb. 20 szelet)
1dkg élesztő 2 kk langyos tejben és 1 kk cukor keverékében felfuttatva (azaz a cukros tejbe belezuttyantjuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg felhabzik)

4 tojás sárgáját habosra kevertem
15dkg porcukorral és
15 dkg vajjal
majd hozzáadtam 
30dkg sima lisztet, az élesztőt, és kellemesen puha tésztává gyúrtam. Akkor lesz jó a tészta, ha nem ragad a kezünkre, és a tál is teljesen tiszta lesz belül (azaz ha ragacsos a tészta óvatosan pótoljuk a lisztet). A kapott tésztát lefedtem, és 30 percre pihenni raktam (nem kelesztem, pihentetem….)
180 fokosra előmelegítjük a sütőt, egy nagy sütőtepsit pedig kibélelünk sütőpapírral.
4 tojás sárgáját
20dkg porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem robot géppel (akkor jó, ha a tálat fejjel lefelé fordítjuk, és nem esik ki a hab), majd óvatosan széles fejű fakanállal, vagy szilikonos kanállal nagy mozdulatokkal a habba kevertem

20dkg darált diót.

A tésztát három egyenlő részre vettem, és lisztes deszkán téglalap formára vékonyra nyújtottam. A téglalap hosszanti oldalán a két szélére – a közepén kb 4-5 cm-es sávot hagyva – pirított piskótalap morzsát szórtam (csak mert a múlt heti sütésből maradt, de lehet helyette zsemle/kalácsmorzsa vagy darált keksz is, azért kell, hogy ne áztassuk el a tésztát). Óvatosan nyomjuk bele a morzsát a tésztába, majd sorba végig mindkét hosszanti oldalra tegyünk szorosan egymás mellé lecsöpögtetett meggy szemeket (sztem kb. 45 dkg elég a sütibe). Nem voltam biztos benne, hogy elég lesz a meggy nálam, így kockáztam hozzá nektarint is. Mindkét oldalát külön-külön óvatosan feltekertem úgy, hogy a közepén maradjon egy kb. 3 cm-es sáv, majd a tekercset óvatosan a tepsibe tettem, ezután az üresen hagyott sávba beletöltöttem a diós habot (a szilikonos kanalat használtam hozzá, így azonnal tiszta is lett a tál). Elismételtem a műveletet még 2x, egy tojás sárgájával megkentem a tetejüket (a habot persze nem :D), irány a meleg sütő, és 40 perc alatt készre sütöttem. Hűlés után jó kétujjnyi szeletekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé meggylekvárt, meggyfagyit, ha valakinek száraz lenne. Majd este referálok, milyen lett. Nekem ízlik, az tuti :DD

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!