Egy recept két forma – sajtos rúd és túrós pogácsa
2011 július 5. | Szerző: Dió Bisztró |
Vannak egyszerű kis receptek, amit akár fejben is lehet tartani, és vészhelyzetben elő lehet húzni a kalapból: na ez az egyensúly-recept ilyen. Muci mutatta meg nekem először, azóta már többször sütöttük Kornéllal együtt (ha pogácsa-szaggatót lát a kétéves, nem bír neki ellenállni, és már a tojáskenést, illetve a sajtcsippentést is rá lehet bízni), majd az egyik szülinapon szembe jött velem a sajtos rúd reinkarnációja is. Ma kicsit továbbfejlesztettem az alapreceptet, de megosztom veletek mindkettőt – tuti siker:
Alaprecept:
25dkg túró
25dkg ráma
25dkg sima liszt
1 kk só
1 sütőpor
1 tojás
reszelt sajt
1 tojás
reszelt sajt
Lisztezett deszkán összegyúrjuk jó alaposan a tésztát, majd kinyújtjuk, összehajtogatjuk (felhajtjuk a két-két oldalát), megint kinyújtjuk, megint összehajtogatjuk, és pihenni hagyjuk hajtogatva kb. fél órát. Aztán megint átgyúrjuk lisztezett deszkán, nyújtjuk, hajtogatjuk, vékonyra (kb. fél cm) nyújtjuk, és vagy pogácsa vagy sajtos rúd formára formázzuk. Felvert egész tojás majd reszelt sajt a tetejére, és 12 perc alatt 200 fokon készre sül. Ha jól hajtogattunk, kb. 1cm magas pogácsákat kapunk. Mi a legkisebb pogácsa szaggatóval szaggatjuk, tuti siker a kicsiknél is!
Ma az alap receptet annyival módosítottam, hogy hozzáraktam 10dkg brynzát, és ezzel arányosan kb. 10dkg lisztet pluszban – akkor jó a tészta, ha nem ragad hozzá a kezedhez illetve a tál oldalához a tészta. Ennek lett eddig a legjobb íze, én innentől így csinálom. Kb. 120db minipogácsa lesz belőle. a sima recepttel kb. 90 db.
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Nagyon jó, imádom a sósat
igen és válaszoltunk is 🙂
Helló, küldtem nektek e-mailt, megkaptátok?