Rakott kel

2011 július 8. | Szerző: |

Mindenki mondta, hogy mennyire finom, de nem hittem nekik. Az is eltántorított, hogy pörkölt alap kell hozzá, amit 2 nappal ezelőttig nem tudtam csinálni (igen, le lehet élni majd 38 évet pörkölt főzés nélkül is :)), de aztán a papa székelykáposzta és körömpörkölt ürügyén (mindkettőt megosztom majd veletek) beavatott, és megosztotta velem a TUDÁST, így semmi sem tántoríthat el többet az ilyen ételektől. Megemlítettem Sacinak, ők sokat esznek ilyet, így ma reggel míg a két gyerek a hűvös szobában egymást tépte, együtt főztünk – jó volt 🙂 
Hozzávalók 4 személyre
1 közepes fej kelkáposzta
50dkg darált hús (én pulykacombot vettem, de lehet sertés is)
1whisky pohárnyi rízs
2 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 közepes zöldpaprika
1ek pritamin (pirosarany)
1ek piros paprika por
4ek olaj
só, bors, majoránna, vaj, vegeta, kömény
1 nagy tejföl és tej és 1 tojás
Feltettem egy lábasba 1 rész rízst 2 rész vízzel és 1ek vegetával főni. Serpenyőben az olajon rendesen lepirítottuk a két fej, apró kockára hagymát (kb. 8-10 perc – ne kapkodjuk meg, ez adja a pörkölt alap lelkét!), rádobtuk a foghagymát, majd a kockára vágott paprikát, a paradicsomot és azonnal a húst meg a piros paprikát és a pritamint meg vegetát és borsot (mert Saci szerint nem pirul le a hús, ha már benne van a paprika, meg a paradicsom, de én már rádobtam a hagymára, és így nem volt mit tenni :)). Megpörköltük rendesen a húst, azaz levet ereszt, és azt el is fővi, és sercegni kezd, és még így kicsit kevergettük, majd ráöntöttünk 2 whiskys pohárnyi vizet, a majorannát, takarékra vettük és abban pároltuk tovább a húst. Közben a kelkáp nagy levelei közül kiválogattuk a szebbeket (figyeljünk, mert a hátoldalán lehetnek tetvek…..), meg persze a szorosabb fejleveleket, megmostuk a káposztát, laskára (azaz kb. 1,5 ujjnyi széles szálakra) vágtuk, és lobogó sós-köménymagos, szódabikarbónás (elhagyható) vízbe dobtuk őket, lefedtük, takarékra vettük, és kb 5 percig főztük. Megkóstoltuk a húst (figyeljünk, hogy legyen elég szaftja, meg persze az ízére), és amikor jónak találtuk, hozzákevertük a rízst. Fogtunk egy mély jénait, kivajaztuk, aljára tettem egy sor kelkápot (összesen 3 réteg lesz), a tejfölt kettőbe vettük (azaz kb. a fele megy az ételbe, a másik fele tálaláskor kerül rá hidegen), és a tejfölös pohárba tettünk annyi tejet, hogy ellepje a tejfölt meg 1 tojást, és locsoltunk rá, majd jött egy réteg rízses hús (összesen 2 réteg lesz), megint kelkáp, tejföl, rízses hús, kelkáp és tejföllel zárunk. Tehetünk a legtetejére reszelt sajtot. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt összesül. Tejföllel tálaljuk. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!