Lábtörlő – avagy tepsis hotdog
2011 július 18. | Szerző: Dió Bisztró |

Aki belefog ebbe, annak az igazi kihívás a virsli beszerzése lesz (mármint ha nem Lidl-be vagy Aldiba megyünk rögtön). Én terápiás vásárlásra mentem a tesómmal, és a virsli pult előtt kicsit leragadtunk – nem volt rajtam szemüveg, így a tesóm segítsége kellett, hogy tudatosuljon bennünk -: 80% hústartalom körül előrecsomagolt virsli nem nagyon van a Sparban. Az éppen feltöltő eladó néni segíteni akart, és javasolta az Orsi Füstlit…. Megkérdeztük, hogy tudja e, hogy abban a hústartalom 38,8%, és ha emlékeim nem csalnak, a virsli megnevezés is min. 40% húst feltételez. Tök kiakadt, hogy ez ő sosem olvasta, és eszébe sem jutott, hogy nincs benne hús…. Végül a pultból aranyárban vettünk bécsi virslit, de csak az lebegett a szemem előtt, hogy kisgyerekeknek az ember nem adhat mindenféle, még a virsli alapkövetelményeinek sem megfelelő izét…
A tészta egyszerű, nagyon látványos, és az egész ripsz-ropsz megvan.
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
1 dl tej,
1/4 kocka friss élesztő,
1-1 kávéskanál só és cukor,
1 evőkanál olaj
1dl víz
A szövéshez: 10 db hosszú virsli
Lekenéshez: 1 tojás és reszelt sajt.
A langyos-cukros tejbe rakjuk az elmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk benne (azaz megvárjuk, míg felhabzik – ez kb 5-15 perc között van). Ezután vagy tésztát dagasztunk kézzel, vagy a robotkép dagasztóizéjével tésztát dagasztatunk a géppel (akkor jó, ha összeáll a tészta, és már nem ragad a tál oldalára), majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (ez kb. jó egy óra). Ezután kinyújtjuk kb. 25×35 cm-es lappá lisztezett deszkán, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire (én a nyújtófára tekertem, és úgy helyeztem át). Pizza vágó körkéssel hosszanti irányban végig vágjuk a tésztát (6 csík, kb. 4-5 cm-es távolságban), de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. Beírdaljuk az egész virsliket, és beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojással lekenjük csak a tésztát, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 C fokon pirosra sütjük – kb. 35 perc. Langyosan az igazi, de hidegen is megették a maradékot. Gyors és egyszerű 🙂
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Adrika, nyugodtan ugorj neki 😀
Hát ez csúcs el fogom készíteni
Hát ez valami csodaszép lett Anna!!! Legközelebb remélem meg is tudom kóstolni 😀