Lábtörlő – avagy tepsis hotdog

2011 július 18. | Szerző: |

Dani szülinapja volt tegnap, és a lányok között elosztottuk, hogy ki-mit süt. Rám az a jópofa keltészta esett, ami – mint a party alatt kiderült – egy Minimaxos műsor része is volt (nem nagyon nézünk Minimaxot, mert sosem akkor vannak a mesék, mint ahogy írják, bár ez egész estés Barbie történetek nekem nagy kedvenceim ott :D). Én eredetileg (forrásmegjelölés nélküli) e-mailen azt kaptam, hogy erdélyi étel. Különösen gyerekek és férfiemberek körében volt népszerű, és a papa karamellizált cukron megfuttatott paradicsomából készült szósszal volt tökéletes.  

Aki belefog ebbe, annak az igazi kihívás a virsli beszerzése lesz (mármint ha nem Lidl-be vagy Aldiba megyünk rögtön). Én terápiás vásárlásra mentem a tesómmal, és a virsli pult előtt kicsit leragadtunk – nem volt rajtam szemüveg, így a tesóm segítsége kellett, hogy tudatosuljon bennünk -: 80% hústartalom körül előrecsomagolt virsli nem nagyon van a Sparban. Az éppen  feltöltő eladó néni segíteni akart, és javasolta az Orsi Füstlit…. Megkérdeztük, hogy tudja e, hogy abban a hústartalom 38,8%, és ha emlékeim nem csalnak, a virsli megnevezés is min. 40% húst feltételez. Tök kiakadt, hogy ez ő sosem olvasta, és eszébe sem jutott, hogy nincs benne hús…. Végül a pultból aranyárban vettünk bécsi virslit, de csak az lebegett a szemem előtt, hogy kisgyerekeknek az ember nem adhat mindenféle, még a virsli alapkövetelményeinek sem megfelelő izét…


A tészta egyszerű, nagyon látványos, és az egész ripsz-ropsz megvan.

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 
1 dl tej, 
1/4 kocka friss élesztő,
1-1 kávéskanál só és cukor, 
1 evőkanál olaj
1dl víz

A szövéshez: 10 db hosszú virsli 
Lekenéshez: 1 tojás és reszelt sajt.                                                                                                             

A langyos-cukros tejbe rakjuk az elmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk benne (azaz megvárjuk, míg felhabzik – ez kb 5-15 perc között van). Ezután vagy tésztát dagasztunk kézzel, vagy a robotkép dagasztóizéjével tésztát dagasztatunk a géppel (akkor jó, ha összeáll a tészta, és már nem ragad a tál oldalára), majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük (ez kb. jó egy óra). Ezután kinyújtjuk kb. 25×35 cm-es lappá lisztezett deszkán, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire (én a nyújtófára tekertem, és úgy helyeztem át). Pizza vágó körkéssel hosszanti irányban végig vágjuk a tésztát (6 csík, kb. 4-5 cm-es távolságban), de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. Beírdaljuk az egész virsliket, és beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojással lekenjük csak a tésztát, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180 C fokon pirosra sütjük – kb. 35 perc. Langyosan az igazi, de hidegen is megették a maradékot. Gyors és egyszerű 🙂


                                    

                                   

                                   

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bodrincs says:

    Hát ez valami csodaszép lett Anna!!! Legközelebb remélem meg is tudom kóstolni 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!