Kevés meló, komoly ízek, avagy a csülök dícsérete
2011 augusztus 4. | Szerző: Dió Bisztró |
A csülök egy tipikusan férfias étel. A lelkesedés, a csillogó szem, ahogy nekiesnek a cupákos, csontos húsnak, az olyan ősi ösztönöket ébreszt a szemlélőben 😀 – mint amikor hajdanán a nagy vad elejtése után megsütötték a mamutot, levágtak egy darabot a húsból, levélre rakták tányér gyanánt, és foggal-körömmel tépték, marcangolták a húst, azt érezhették, hogy most kerek a világ :D…és ez ma sincs másképpen…:D
…na jó ma még egy hideg sör azért jár hozzá, csak az íze végett…
A főzéshez:
1 nagy csülök
5 cikk fokhagyma
1 nagy fej hagyma
20 szem egész bors
2 db babérlevél
A sütéshez:
1 egész fej fokhagyma
1 egész vöröshagyma meghámozva félbe vágva
3 dl sör
2 dl főzőlé
Leöntjük a főzőlevet a csülökről, egy kiolajozott tepsibe tesszük, bevagdaljuk a bőrét, rozmaringot, fokhagymát tűzdelünk bele. A tepsibe egész fokhagyma fejet is tehetünk héjastól, amikor megsül, finom krémes állagú lesz, és tálaláskor mellé tehetjük. Teszünk még negyedekbe vágott vöröshagymát, 2 fejet. Amikor elkezd sülni, sörrel locsolgatjuk, illetve a kisült lével, ez folyamat még kb.1óra. A könnyebbséget az jelenti, a hosszú elkészítési idő alatt, hogy nem kell felette állni, csak az órát beállítani, kb. negyedóránként meglocsolgatni
Köretnek rozmaringos krumpli kitűnő, megmosva héjastól, cikkekre vágva beletesszük a tepsibe, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, megsütjük 200 fokon, a hússal együtt hőlégkeveréses sütőben ez megoldható, de szabadon választott.
…éééééés kovászos uborka.
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Imádom