Cukkíni vagy tökfőzelék?
2011 augusztus 20. | Szerző: Dió Bisztró |
A tökfőzelék nálunk otthon, olyan generációs „csak a nők eszik” étel anyai nagyanyám, anyukám és én imádjuk hidegen, melegen pörkölt alapon elkészítve tejfölös habarással, isteni, nem is kell mondanom 😀 A fiúk csendes félre nézéssel veszik tudomásul, hogy egy ilyen ételt is meg lehet enni. A napokban Fűszeres Eszternél olvastam a kísérletéről, amiben a hagyományos és az újra gondolt elkészítést versenyeztette meg otthon a férfi közönség körében, amikor is a modern elkészítésű lett a befutó 😀 engem is foglalkoztatott a kérdés, én annyiban tértem el, hogy a cukkíni és tökfőzeléket vettem górcső alá.
Nos, a cukkínit julienre daraboltam vaj, olíva olaj keverékén elkezdetem párolni, amikor még éppen roppanós, de már puha állapotot elérte került volna a turmix gépbe. Megkóstoltam, ha éltetek még keserű ízt, soha ne tudjátok meg, a “remek főzelék”, a lefolyóban landolt, azzal a lendülettel, ahogy megkóstoltam. Csapkodtam, dühöngtem, de nem adtam fel 😀 Elővettem a gyalult tököt, vettem egy nagy levegőt és nekiálltam. A tököt besóztam, közben a lila hagymát, vöröshagymát lassú tűzön megpároltam, rácsavartam a tököt elkezdtem párolni, a kaporral, és alaplét adtam hozzá, amivel még 10-15 percig pároltam az éppen roppanós, de már majdnem puha állapotig. Ekkor kiszedtem a felét a turmixgépbe, adtam hozzá 2dl főzőtejszínt, 1 evőkanál étkezési keményítőt, 1 dl tejet, majd visszaöntöttem az edényben felfőztem már el is készült. Keresztanyám nem egy konyhatündér, de a sült húsban verhetetlen, nem is tudom, miért jutott eszembe…, nem is tudom, de így történt 😀
Vettem gyönyörű szeletet, tarját, lilahagymát, vöröshagymát cikkekre vágtam 1-1 fejet, vaj olíva olaj keverékén elősütöttem a hús kivettem az edényből, majd a hagymát beledobtam 3-5 percig pároltam, visszatettem a húst, felöntöttem vízzel, dobtam bele 1 leveskockát, ½ paradicsomot, alacsony hőfokon készre pároltam, ez 45-50 perc. Még 5 percig lesütöttem. Elkészült. Viszontagságokkal kísért főzelék projektem sikeresen lezárult, jelentem 😀 A cukkínit újra megpróbáljuk:D Cukkini vagy tök??? Mindkettő 😀 Ez a módszer marad a főzelékkészítésben. Új íz, új állag, egy másik minőség a főzelékek világában.
Főzelék hozzávalói:
1 kg gyalult tök
1 csokor kapor
2 dl főzőtejszín
1 dl tej
1 ek étkezési keményítő
1 zöldségleves kockából 3 dl vízzel „alaplé” ha van igazi, akkor még jobb
só, ha szükséges
1 csipet csili, vagy 2 tekerés
1 dl olíva olaj
5 dkg vaj
1-1 fej lila és vöröshagyma
Sült hús hozzávalói:
Olíva olaj, vaj, lilahagyma, vöröshagyma, fokhagyma, leveskocka, víz
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
cukkini :)))