Rákóczi túrós – könnyített verzió

2011 augusztus 30. | Szerző: |

Anyósom mesélte, hogy sógoromnak ez volt a kedvence kiskorában, és most – mivel a fiúk kierőszakolták, hiszen jó régen sütötte – úgy döntött, hogy ez lesz a hétvégi desszert. Szombaton egy brassói után a könnyű ebéd megkoronázása volt, és mondhatom, rögtön nagy kedvencem lett ez a tészta, mert egyszerű, gyors, könnyű, és biztos sikerélmény már elsőre is. Anyósom kommandírozása mellett ripsz-ropsz összeraktam, és a héten kicsit cizellálva a többieknek megint megcsinálom.

Hozzávalók egy tepsi tésztához
Tészta:
30dkg liszt
6kk cukor
fél zacsi sütőpor
csipet só
12,5dkg (fél kocka) Ráma
1ek tejföl
1kk citromlé
3 tojás sárgája

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A száraz hozzávalókat összekeverem, a hideg Rámát gyors mozdulatokkal kézzel elmorzsolom a keverékben, majd hozzáadom a tojássárgáját, a tejfölt és a citromlevet – nem kell nagyon gyúrni, gyors mozdulatokkal állítsunk össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Lisztes deszkán nyújtsuk ki, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és ha még kell, sütőpapírostól vegyük ki a tepsiből és úgy nyújtsuk tovább, hogy kitöltse a tepsit. Ha itt-ott hosszabb, nyugodtan csípjük le belőle, és tegyük oda a tésztát, ahol kevesebb van belőle…. Mehet a sütőbe kb. 10-15 perce, amíg épp, hogy megkeményszik a tészta (messze NE barnuljon még……)

Túrótöltelék
1kg túró
3 tojás sárgája
3 zacsi vaníliás cukor
4ek porcukor
1 citrom héja

A túrót villával törjük át és a többi hozzávalóval alaposan keverjük ki.
Ahogy kivettük a tésztát, fakanállal terítsük el a túrót a tésztán – érdemes nagyobb halmokat egyenletesen rakni a tésztára, és utána eloszlatni. Mehet vissza a sütőbe újabb kb. 10-15 perce.

Teteje
6 tojás fehérje
4 ek porcukor
1 csipet só

A tojásfehérjét verjük fel habbá a sóval, majd 2-2 kanalanként adagolva adjuk hozzá a porcukrot, és verjük kemény habbá.  Vegyük ki a túrós tésztát a sütőből, a túróhoz hasonló módszerrel oszlassuk el a tetején a habot, villával kockázzuk be a tetejét (nem kell, de nekem így tetszett), tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, míg a tojásfehérje teteje be nem barnul. Kb. 5×5-ös kockákra vágva tálaljuk – azért várjuk meg, míg egy kicsit meghűl :D. 

Lehet persze cizellálni a tetejét, van, aki habzsákba tölti a tojáshabot, és rácsozza a túró tetejére, és pöttyent bele baracklekvárt, sőt tésztával is rácsoznak, és akkor felváltva tojáshabot és baracklekvárt pöttyentenek a lukakba – a verziók száma rengeteg. Ez viszont a leggyorsabb, az tuti 😀

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!