Almás pite – vagy valami olyasmi

2011 október 1. | Szerző: |

Ez egy igazi almás pite recept, aminek egy elképesztően finom almás pite az eredménye – mármint lenne igazi pite, ha a receptet kedvenc nővérem nem írta volna el, és elég lett volna a tészta a pite tetejére is. Nem lett elég, így improvizáltunk, és egy naggyon finom almás sütit kaptunk, amit a tető hiányában nem hívhatunk igazi pitének csak. 
A mi sütink receptjét írom le, ha valaki igazi pitét csinálna, akkor a lisztet 50dkg-nak, a tojást 3-nak, a cukrot 20dkg-nak, a többi hozzávalót viszont szerintem nem kell módosítani, mert elég zsiradék lesz így is a sütiben.
Hozzávalók:
1,5kg alma a nagylyukú reszelőn lereszelve,
10dkg barna cukorral és
1 ek fahéjjal
1 citrom leve
ledinsztelünk, és hagyunk kihűlni. Én nem nyomkodtam ki, hanem adtam hozzá 4 ek zsemlemorzsát hűlés után, amivel összekevertem. Mi raktunk bele még maradék áfonya lekvárt, birsalmát és szottyadt nektarint is kizárólag az élvezet kedvéért 😀
Tészta
30dkg liszt
2 tojás sárgája
15dkg margarin (szobahőmérsékletű) vagy zsír
10dkg barna cukor
1/2 cs sütőpor
0,5dl rum – ez nálam vanília eszencia volt (azaz vodkában kiáztatott vanília rúd)
tejföl, amennyit a tészta felvesz (azaz hogy ne legyen ragadós a tészta, de jól kezelhetővé váljon)
1 cs só
1 citrom héja
mandula liszt vagy darált dió
Összegyúrjuk a fenti hozzávalókat, jó alaposan átdolgozzuk. Fogunk egy tepsit (nem a nagyot, hanem a 30×40 cm-t), kivajaztuk, kiliszteztük, és a tésztát vékonyan szétnyomkodtuk benne. Szórtam a tésztára mandula lisztet (lehet darált diót is), majd egyenletesen rátettem a kihűlt dinsztelt almát, szórtam a tetejére is mandula lisztet, majd maradt egy kis tészta, abból apró golyókat csináltam, és rápötyögtettem a tésztára. 170 fokon 45 percig sütöttem addig, amíg a tetején a golyók pirosak nem lettek. Lehet porcukrozni, de nekem ennyi cukorral pont elég édes volt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Igazán megkóstolnám ezt a sütit is, de a rakott palacsintára fáj igazán a fogam!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!