Marha, ahogy én szeretem

2011 október 3. | Szerző: |


Annám megkérdezte:”Dóra, mit főzzünk?” “Valami marhát” “Én is éppen erre gondoltam…mondta ő.” szóval így vagyunk mi Annámmal: a gondolati borsó meg a héjja 😀 Szóval elment a kedvenc henteséhez, mert neki már VAN ilyen, és  gyönyörű lábszárat hozott. Isteni ez a hús, de a hártyázás nem a legkedvesebb része a főzésnek, lehet már kapni lehártyázott formában is, legközelebb lehet, hogy ezt választjuk.

Imádom a marha húst minden formában, készítettem osso buccot, elképesztően finom pörköltet, ami szintén egy fantasztikus kaja, most a sült került elő borban.
Az alapot a lehártyázott nagyobb kockára vágott lábszár adja, az most majd 1kg volt. Kockára vágott császár szalonna, nagy kockára gondoljunk (2,5×1 cm),  füstölt szalonna szintén nagy kockára vágva összesen 15-20 dkg.

Kisütjük a zsírt belőle, utána kiszedjük belőle a kész kockákat és félre tesszük. Ezután kevesenként megpiritjuk a húst a zsírban, nem szabad sokat beletenni, mert elkezd főni, és úgy az már egy másik étel.
Amikor elkészültünk, a lábasban maradt pörzsanyagot  felöntjük vörösborral, ez esetben Villányi Portugisert használtunk egy üveggel, és szükségünk van még 3 dl marha alaplére.

A bort nagy lángon elkezdjük visszapárolni, fűszerezzük 2-3 szál kakukkfűvel, 2db borókával, só, bors, 1db szegfűszeggel,  amikor már kezd sűrűbbé válni – ez egy 5 perc után érzékelhető-, felöntjük alaplével és vissza redukáljuk a felére a levet. Hozzáadjuk a szalonnát is.
A húsra ráöntjük a levet, sütőben kb. 3 órán át 160 fokon sütjük. Amikor elkészült 10-15 percet pihentetjük, másnap még sokkal finomabb!!
A köret most egy keverék volt, basmati rizs, jázmin rizs, lencse keveréke.
NAGYON jól sikerült!! EZT onnan tudom, hogy a kétésféléves köret nélkül, kézzel  tömte a szájába és az ízektől megrészegülten egy újabb performance ötlete támadt a “cancion de mariachi” inspirálta újabb produkció; egy új Banderas van születőben 😀

http://www.youtube.com/watch?v=TY3F5A9L3V0

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bianka says:

    Régen nem, de mostanában nagyon megszerettem a marhát


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!