Töltött cukkini á la Maja
2011 október 8. | Szerző: Dió Bisztró |
Ismét Majáé a terep (konyha), ma egy töltött cukkinivel örvendeztetett meg minket, és persze megint az orrom alá dörgölte a Le Creuset-jét :DD
Hozzàvalók 4 személyre :
2 db méretes cukkini
30 dkg daràlthùs (marha)
1,5 dl fözött paradicsompüré
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek : pirospaprika, vegeta, bors, kakukkfü, oregàno, bazsalikom
kb. 15 dkg reszelt sajt
A cukkiniket hosszàban félbevàgjuk, majd ezeknek a belét egy kanàl segitségével kikotorjuk, hogy csak egy 2-3mm vastagsàgù « csonak » maradjon. Ezeknek a belsejét megszorjuk egy kis vegetàval, majd félretesszük, had engedjenek levet.
A töltelékhez megpiritjuk az apróra vàgott hagymàt, s amikor ez màr üveges, egy fél percre hozzàtesszük a fokhagymát is àtnyomva, majd a tüzröl levéve megszorjuk pirospaprikàval. Beletesszük a daràlt hùst, valamint a cukkiniböl kivájt részeket (nem nagyon kell törödni a méretekkel, a cukkini bele annyira elfő, hogy csak « szaft » marad belőle – s természetesen az a finom tavaszi frissességet idézö iz) , majd füszerezzük (én nem hasznàlok sót – a vegeta épp elég). Kb. 20 perc elteltével, amikor màr a cukkini eltünt a hùs között, hozzàadjuk a paradicsomszószt, és kb. 2-3 percig forraljuk. Amikor az összes viz eltűnt, kész a töltelék.
A kis csonakokat megtöltjük a töltelékkel, majd ezutàn izlés szerint folytathatjuk : én szeretem, ha a cukkini kicsit kemény marad (ez esetben megszórhatjuk rögtön a reszelt sajttal és 180°C-on 35-40 percig sütjük), de a pàrom azt szereti, ha a cukkini szétolvad a szàjàban, igy én még sajt nélkül, alufóliával lefedve beteszem a màr megtöltött cukkinikat a sütőbe kb. 15 percre, majd kiveszem, megszorom a reszelt sajttal, s immàr fólia nélkül visszateszem a sütöbe ùgy 20 percre.









Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: