Pálffy-metélt á la Dió Bisztró
2011 október 16. | Szerző: Dió Bisztró |
Megvettem az aktuális Stahl-t. Őszintén én az első, és a rögtön anno azt követő karácsonyi száma kivételével amikor először átlapozom, mindig fanyalgok egy kicsit: rengeteg reklám van, a receptek – annak ellenére, hogy ez egy gasztro újság lenne elsősorban – mintha elbújnának, és minden előbb a szemembe ötlik, csak nem a receptek. Aztán persze amikor már 3x-4x átlapoztam, és elkezdtem szisztematikusan átnézni az újságot, előjönnek a receptek is, csak a rossz szájíz marad meg bennem….Mint ahogy látjátok a mélyebb olvasásnak megvan az eredménye, és a hiányolt, ezt is megsütném/főzném meg azt is meg azt is csak elő jön, na….
A most hétvégi, anyósoméknál töltött vendégeskedés alatt két receptet is megcsináltunk – egy ma volt reggeli, a másik pedig tegnap desszert/ebéd/vacsora.
Azért megint az édessel kezdem, mert ha valaki még ma neki akar látni, tényleg akár még ebédre, akár uzsonnára, akár vacsorára elkészül vele.
Az eredeti receptben félbevágott almákat töltöttek meg a dió töltelékkel, mi a könnyebb tálalhatóság (gyerek…) miatt döntöttünk úgy, hogy felszeleteljük az almát, és nem főzzük, hanem pároljuk, illetve a mi szélesmetéltünk csak kb. 0,5 cm vastag volt, és nem volt hosszúra hagyva…. Ami nekem tipikusan őszi desszertté tette ezt most, hogy az alma és a dió közvetlenül anyósomék kertjében lévő fákról került bele. Mi zöldalmát használtunk, de szerintem ez tényleg minden almával elkészíthető, csak a savanyúságtól függően adagoljuk a cukrot!
Hozzávalók
Tészta réteg
25dkg széles metélt
1 l tej
1 vaníliarúd/1 cs vaníliáscukor
5dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
10dkg beáztatott mazsola (felnőtteknél rumba is lehet)
5dkg porcukor
Almaréteg
5 darab nagyobb alma megpucolva, csumázva és kb 3mm-es szeletekre vágva
5dkg porcukor
1 citrom leve
1 ek rum
5dkg vaj
1 kk fahéj
Diós töltelék
5dkg dió durvára klopfolva és lepirítva
1ek kristálycukor
1 cs vanílisácukor
Teteje
4 tojás fehérje
1 ek porcukor
1 csipet só
vaj és zsemlemorzsa kenéshez
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra és kivajazunk, zsemlemorzsázunk egy mély sütőtálat.
A tejet felforraljuk, hozzátesszük a tésztát, kb. 5 percig főzzük, majd belerakjuk a cukrot és a vaj felét, lezárjuk, és fedő alatt félre tesszük. Kb. 10 percig hagyjuk párolódni a tésztát, majd belerakjuk a maradék hozzávalókat, jól átkeverjük, és hagyjuk még a fedő alatt pihenni egy kicsit.
Porcukros vajon megpároljuk az almát, hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és fedő alatt azt is pihentetjük egy kicsit. Figyeljünk, mert a zöld almánál kicsit ressebbre hagytam az almát, hogy majd a tésztában tovább puhul, de nem tette, így szerintem a párolás állaga olyan legyen, amilyet majd szeretnénk a tésztában.
A diót a cukorral lepirítjuk egy serpenyőben.
Összeállítjuk a desszertet: a tészta kb. 2/3-t belerakjuk a hőálló tálba (nem kell megvárni, hogy felszívja az összes tejet, úgyis elsül majd a sütőben), jön az almaréteg, a dióréteg, és a maradék tészta. Mehet a sütőbe. Amikor már 10 perce sül, verjük fel a tojásfehérjét keményre a cukorral meg a sóval, amint elkészül, vegyük ki a sütőből, terítsük el a desszert tetején, és rakjuk vissza 15 percre sülni (nálunk is pont bejöttek ezek az időintervallumok). Amint elkészül, azonnal vegyük ki a sütőből, és egy kicsit hagyjuk pihenni. Melegen is jó, de langyosan az igazi. Hajaz egy kicsit a vargabélesre, de az ízében minden összetevőt egyszerre és külön-külön is lehet érezni, és az alján a tejben összesült tészta nekem kifejezetten nagy kedvencem volt. Addig járt rá mindenki, hogy estére teljesen elfogyott!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: