Diós-sütőtökös süti krémsajttal

A friss diótól annyira bezsongtam, hogyha lehetne, diót ennék dióval. A sütőtök másik nagy kedvencem, minden héten sütök, és megdőlt az az elméletem, hogy csak akkor finom, amikor megcsípte a dér – eddig csak cukorédes tököt ettem!! 
Az alaprecept az Éva magazin októberi számában volt, amit persze kicsit átállítottam a magam szájízére, mert szerintem az túlságosan édes lett volna emberi fogyasztásra, rizsolajam nincs, a narancsvízről most nem is beszélve…
Hozzávalók 
Tésztához
20dkg nyers sütőtök meghámozva, és a csepp formájú reszelőn lereszelve
10dkg liszt
15dkg tavalyi darált dió lepirítva
10dkg pirított, durvára klopfolt dió
2ek fahéj
2dl étolaj
1cs sütőpor
4 tojás
15dkg barnacukor


Tetején a kulimászhoz
20dkg natúr krémsajt
15dkg porcukor
5dkg vaj
1ek triple sec
15dkg pirított, durvára klopfolt dió
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, a 30x40es tepsit vajazd ki és tegyél bele sütőpapírt.
A reszelt tököt, a diókat, a lisztet, a sütőport és a fahéjat tegyük egy nagy tálba. Egy másik tálban keverjük ki a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot és az olajat, és jól keverjük el őket (homogén legyen az állaga). Ahogy megvan, öntsük ezzel nyakon a tökös keveréket, és jól dolgozzuk össze őket. A kész masszát rakjuk bele a tepsibe, és irány a sütő – 45 perc alatt elkészül.
A kulimászhoz a szoba-hőmérsékletű hozzávalókat (a dió kivételével) keverjük ki jó habosra, majd spatulával  kenjük el a kissé meghűlt süti tetején. A durvára tört dióval szórjuk meg, kicsit még hagyjuk pihenni, és kockára vágva tálalható. Szerintem akkor az igazi, ha egy éjszakára ki vagy a hűtőbe tesszük kicsit összeérni (a sajtos kulimásznak kifejezetten jót tesz a hideg). Abban a nem várt esetben, ha nem fogyna el azonnal az egész, hűtőben tároljuk!
Tovább a blogra »