Sütőtökös gersli rizottó kakukkfüves marhával

2011 október 24. | Szerző: |

Az ősz új ízeket csal a konyhába, megjelent a sütőtök a piacokon, mézzel kakukkfűvel megsütve egy kis rózsa borssal megszórva igazán szívmelengető csemege. A belőle készült leves nem különben. Most gerslivel készült rizottó és a sütőtök párosítást próbáltam ki, kakukkfüves marhával. A rizottó Jamie Oliver instrukciói alapján készült és gerslivel is próbáltam már ITT így a sütőtök készítésével egészítem ki. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, 2-2,5 cm-es kockákra vágjuk. A bacon szalonnát megsütjük, amikor elkezd fehéredni, hozzáadjuk a sütőtököt, kicsit lepirítjuk, ezen a ponton fél narancs levét belefacsarjuk, sóval borssal ízesítjük vizet vagy alaplevet öntünk alá 10-15 perc alatt készre pároljuk, ez a roppanós állapotot jelenti. Félretesszük, elkészítjük a rizottót, összekeverjük a tökkel, hozzáadjuk a parmezánt, a tetejére dobunk egy darab vajat, letakarjuk konyharuhával, rátesszük a fedőt kb. 10 percig pihentetjük.

A marhanyakat nagyobb 2,5-3 centis darabokra vágjuk vaj, olíva olaj keverékén kérget pirítunk rá, majd a hagymával, gombával és a répával is megtesszük ugyanezt. Magas hőfokon kis adagokban végezzük elkerülve a párolódás lehetőségét. A visszamaradt zsiradékot kevés vörösborral felöntöttem beforraltam, ezt azt jelenti, hogy addig főztem, amíg egy sűrű szirup szerű levet nem kaptam, beleforgattam a húst és a zöldséget, fokozatosan felöntöttem marhahús leves kockából készült alappal, amikor elkezdett főni hozzáadtam a friss kakukkfüvet, és lassan főztem kb 2órát, betehetjük sütőben is kb 160 fokra,  akkor nem kell annyira figyelni rá. Amikor már puha volt a hús, fedő nélkül magas hőfokon elpárologtattam a fölösleges vizet, és pihentettem tálalásig.
Nagyon különleges ízkombináció, érdemes kipróbálni, még azoknál is sikerrel járhatunk, akik nem szeretik a gerslit itt egy teljesen más értelmet kap.
Hozzávalók:
40 dkg marhanyak
1 db vöröshagyma
5 db gomba nagyobb darabokra vágva
2 répa nagyobb darabokra vágva
5 szál friss kakukkfű
só bors
1 dl vörösbor
5 dl alaplé vagy 1 kockából készült marhahúsleves alap

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!