Crepe Suzette, palacsinta narancsos karamell szószba

A palacsinta sütés eddigi életemben elkerült, vagy én kerültem őt már nem is emlékszem az idő homályába vész 😀

Nem régiben egy kedves cinikus inspirációjára sütöttem életemben először, amit egy kis kutató munka előzött meg. Mennyiségek, arányok, olaj a tésztába vagy nem, cukor vagy nem, szóval fejben lesütöttem néhány darabot miközben Kökényszemű Katica kudarca, és Derelye főszakács kárörvendő vigyora villódzott a szemem előtt 😀 Sikerült. Elsőre nem égett le, nem száradt ki, nem szakadt el, szóval elmúltak a kételyeim tudok palacsintát sütni 😀 1 hónap alatt addig fejlődött a technika, hogy most már csak a lisztet mérem ki 20 dkg, azt is kanállal, 4 tojás, só , 0,5 dl olaj,  3 dl tej, szódavíz.
A hétvégi menühöz most a francia palacsintát próbáltam ki, ami nem más, mint egy normál palacsinta, aminek a tésztájába 4 ek narancs likőrt tettem, sütéskor az illata varázslatos.
Elkészítettem a karamell szószt 10 dkg fehér cukor, 10 dkg vaj, 1 narancs és egy fél citrom leve.
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a darabolt vajat, kevergetjük, amíg a cukor felolvad, megbarnul és hozzáadjuk a narancslevet, összeforraljuk és készen van.
A palacsintákat kétszer félbe hajtjuk beletesszük a karamellbe, összemelegítjük, flambírozhatjuk is, de enélkül is kitűnő, esetleg vanília fagyi jöhet még hozzá.
Tovább a blogra »