Gesztenyés marharagu erdei gombával és puliszkával

2011 november 17. | Szerző: |

Hmmmm… az a vaslábas, csak az hiányzik az én életemből 😀 Erre jöttem rá miközben neki álltam a főzésnek, előkészítettem mindent, darabolva, aprítva, és próbálkoztam egyik lábas, másik fazék, majd egy tepsi lett a megoldás, amiben hús szoktunk sütni 😀 Őszintén szólva sajnálom a helyet ezektől az óriás edényektől, de nincs mese, ha jót akarok főzni, helyet kell csinálnom neki. Ez a recept a Stahl magazin őszi számában talált rám. Mindenképpen marhát akartam főzni, egyszerűen imádok marha húst főzni, egyik húshoz sem hasonlítható az állaga, az omlóssága, a tartása, nem beszélve az ízéről; imádooom 😀 A pörkölt kizárva, ezek a pasik ugyanis bármikor, ha kedvük szottyan bográcsban összedobnak egyet, és azzal hiába való lett volna versenybe szállnom 🙂

Marha combot és nyakat vettem, 1 napig állt a hűtőben, de ennek a húsnak nem árt, ha 2-3 napig “szárazon” pácoljuk.

Hozzávalók:

1,5 kg marhacomb
0,5 kg marhanyak
3 nagyobb répa
0,5 kg lila hagyma
1 doboz szárított eredi gomba
30 dkg hámozott gesztenye (Tesco mélyhűtő pult, vagy saját magunk megfőzzük)
4 dl száraz vörösbor
3 dl víz amiben  a gombát áztatjuk
2 ek finom liszt (nem púpozva a kanalat)
5 ek olíva olaj,+ minden adag hús sütésekor 2 evőkanállal adunk hozzá
só frissen őrölt bors

A húst 2,5-3 cm -es kockára vágjuk, a répát is feldaraboljuk szintén ekkorára, a hagymát felkarikázzuk.

A húst kis adagokban elősütjük úgy, hogy 2 ek olajat felmelegítünk, rádobjuk a húst megpirítjuk, egy tálba félre tesszük: nem szabad főnie a húsnak, kis adagokkal dolgozzunk

.

Amikor végeztünk a hússal a hagymát és a répát megpároljuk.
Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük 150 fokra. Előkészítjük a megfelelő edényzetet. A tökéletes választás mint már írtam a vaslábas, de egy sütőben használható nagyobb lábas, nem túl magas falú fazék is megteszi.
Az edény aljára kerül a répa és a hagyma, erre jön a megpirított hús a gomba összepirítjuk a hozzávalókat, majd felöntjük a borral, a gomba áztató levével, sózzuk, borsozzuk mehet a sütőbe.

Én 160 fokra emeltem a hőmérsékletet, óránként ránéztem, elegendő-e a folyadék az edényben, ha szükséges kevés vízzel felöntjük. Ez egy tutti 4 órás menet, + fél óra a gesztenyével. Nagy előnye a lassú sütésnek, hogy nem kell a étel felett őrködni.

Másnap, harmadnap felmelegítve tökéletes!!! Összeérnek az ízek, omlós, szuper! Puliszkát készítettem hozzá nagyon rendben volt.

Ui. szerintem nálunk ebből nagyheti ebéd lesz csak knédli körettel… A.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!