Gesztenyés marharagu erdei gombával és puliszkával

Hmmmm… az a vaslábas, csak az hiányzik az én életemből 😀 Erre jöttem rá miközben neki álltam a főzésnek, előkészítettem mindent, darabolva, aprítva, és próbálkoztam egyik lábas, másik fazék, majd egy tepsi lett a megoldás, amiben hús szoktunk sütni 😀 Őszintén szólva sajnálom a helyet ezektől az óriás edényektől, de nincs mese, ha jót akarok főzni, helyet kell csinálnom neki. Ez a recept a Stahl magazin őszi számában talált rám. Mindenképpen marhát akartam főzni, egyszerűen imádok marha húst főzni, egyik húshoz sem hasonlítható az állaga, az omlóssága, a tartása, nem beszélve az ízéről; imádooom 😀 A pörkölt kizárva, ezek a pasik ugyanis bármikor, ha kedvük szottyan bográcsban összedobnak egyet, és azzal hiába való lett volna versenybe szállnom 🙂

Marha combot és nyakat vettem, 1 napig állt a hűtőben, de ennek a húsnak nem árt, ha 2-3 napig “szárazon” pácoljuk.

Hozzávalók:

1,5 kg marhacomb
0,5 kg marhanyak
3 nagyobb répa
0,5 kg lila hagyma
1 doboz szárított eredi gomba
30 dkg hámozott gesztenye (Tesco mélyhűtő pult, vagy saját magunk megfőzzük)
4 dl száraz vörösbor
3 dl víz amiben  a gombát áztatjuk
2 ek finom liszt (nem púpozva a kanalat)
5 ek olíva olaj,+ minden adag hús sütésekor 2 evőkanállal adunk hozzá
só frissen őrölt bors



A húst 2,5-3 cm -es kockára vágjuk, a répát is feldaraboljuk szintén ekkorára, a hagymát felkarikázzuk.

A húst kis adagokban elősütjük úgy, hogy 2 ek olajat felmelegítünk, rádobjuk a húst megpirítjuk, egy tálba félre tesszük: nem szabad főnie a húsnak, kis adagokkal dolgozzunk

.

Amikor végeztünk a hússal a hagymát és a répát megpároljuk.
Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük 150 fokra. Előkészítjük a megfelelő edényzetet. A tökéletes választás mint már írtam a vaslábas, de egy sütőben használható nagyobb lábas, nem túl magas falú fazék is megteszi.
Az edény aljára kerül a répa és a hagyma, erre jön a megpirított hús a gomba összepirítjuk a hozzávalókat, majd felöntjük a borral, a gomba áztató levével, sózzuk, borsozzuk mehet a sütőbe.

Én 160 fokra emeltem a hőmérsékletet, óránként ránéztem, elegendő-e a folyadék az edényben, ha szükséges kevés vízzel felöntjük. Ez egy tutti 4 órás menet, + fél óra a gesztenyével. Nagy előnye a lassú sütésnek, hogy nem kell a étel felett őrködni.

Másnap, harmadnap felmelegítve tökéletes!!! Összeérnek az ízek, omlós, szuper! Puliszkát készítettem hozzá nagyon rendben volt.

Ui. szerintem nálunk ebből nagyheti ebéd lesz csak knédli körettel… A.

Tovább a blogra »