Birsalma krémleves
Anyósoméknak a kert hátuljában, a szerszámos mellett, a virágcserepek közepén áll egy birsalmafa. Gyönyörű birsalmákat terem évről-évre, de mivel mi a birsalma sajtot nem szeretjük, feldolgozni macerás (max. a dédi áll neki), ezért sokszor csak úgy terem a semmibe. De látom már idén az árakon, hogy lassan kezd divatba jönni a birsalma, máskülönben nem kérnének érte majd 600Ft-ot kilójáért, így kezdek szemléletet váltani 😀
Nálam is tobzódott 3 szem, tettem jobbra, tettem balra, tettem
pitébe, de még mindig maradt belőle. Aztán ahonnan a
puliszkát főztem, volt egy birsalma krémleves recept, és éppen rám jött az alkotási kedv, gondoltam belevágok.
Azért ilyenkor mindig megvilágosodom, miért nem kedvelek birsalmával dolgozni: nehéz pucolni, nehéz szeletelni, és sok megy a szemétbe. De van valami kellemes, asszonyos érzésem tőle; mint pl. amikor kenyeret dagasztok, így gyorsan átlendültem a problémán 😀
A leves amúgy nagyon egyszerű, és még a szuper finnyás Saci is megette mind egy szálig (cseppig), mert eteti magát (ő spec nem is szereti a birsalmát). Szerintem langyosan hozza ki legjobban az ízeit, de hidegen is finom. Tejszínhabot tehetünk a tetejére, vagy pörkölt mandulát, de egy hideg estén takaróba bugyolálódva csak úgy bögréből az igazi!
Hozzávalók 2-3 főre:
3 birsalma pucolva, magozva, kockára vagy bármilyen kisebb alakzatra vágva
5dkg barna cukor
1,5dl tejszín (a maradékot tedd mondjuk kávéba, mert az a plusz fél deci már pont elnyomja a birsalma ízét)
1cs vaníliás cukor
2 kk fahéj
1 citrom leve és héja
1 ek étkezési keményítő
1 cs só
Felraktam a birsalmát annyi vízzel főni, hogy pont ellepje a keményítő, a tejszín és a citrom héj kivételével. Amikor az alma szétfőtt, lehúztam a gázról, hozzáadtam a tejszínnel elkevert keményítőt, botmixerrel összepürésítettem, vissza a tűzhelyre, bele a citromhéj, még egyet forraltam rajta, és kész is volt.
Most, hogy leírtam, megint megjött hozzá a kedvem, csinálok egyet tízóraira! 😀