Cimetes sütemény Sacinak

2011 december 15. | Szerző: |

Ami lett ebből a receptből, az tulajdonképpen engem is lenyűgözött, mert annak ellenére, hogy ezt a tésztát sütöttem meg eddigi életemben a legtöbbször, most jöttem csak rá, hogy mennyit is jelent a tálalás… Saci nagy rajongója ennek a mindenfajta kerti összejövetelünk elmaradhatatlan süteményének, ami végtelen számban variálható, és én csak Chocito-sütinek szoktam nevezni, mert “ronda de finom” a tepsis kinézete. Aztán egy One Euro Market nevű helyen vettem egy ilyen szilikon kuglóf formát 690Ft-ért (igen, jól látod :D), és mivel Saci távolba szakadt tesóját várta előkarácsonyozni, ezért úgy döntöttem, meglepem őket Saci kedvencével,  amit karácsonyra fazoníroztam. HA tepsiben sütjük ki a sütit, akkor a szilikonformában látható kép lesz a sütink teteje (azaz a gyümölcs), de itt ez került alulra. Szeletről fotó nem készült sajna, mert nem akartam az ajándékot megvágni, de szerintem el lehet képzelni – a csoki elolvad, megkaramellizálódik (a képen a forma aljára leült csokidarabok alkotnak ilyen buja formációt a süti tetejére), a kicsit durva, pörkölt dió íze hmmm., és a karamellizálódott alma hmmm 2 :D. A recept egy régi szakácskönyvéből való, és eredetileg Cimetes sütemény a neve. Én az ottani receptet csak alaptésztának használom, és végtelen számban variálom

Hozzávalók egy tepsi vagy egy kuglóf sütihez
25dkg liszt
2 tojás
1kk szódabikarbóna
4ek barna cukor
1kk fahéj
0,5l tej
8dkg olvasztott vaj

Dúsításhoz:
pirított dió, mandula, mák, csoki, fehér csoki, aszalt gyümölcs (ÉS/VAGY)
Tetejére
meggy, alma, körte, sárgabarack, szilva (ÉS/VAGY)
Legtetejére:
barnacukor

Sütőt melegítsük elő 175fokra. 
A tészta száraz hozzávalóit a tojásokkal keverjük ki, majd a vajat és folyamatosan a tejet hozzáadva keverjük össze – ne lepődjünk meg, folyós tésztát kapunk. Dúsítsuk ízlés szerint (én itt egy jó marék diót pirítottam le, majd beleraktam egy zacsiba pár húsvétról maradt kinder tojással és csokimikulással együtt, és klopfolóval adta az érzésnek :D), öntsük a masszát kivajazott tepsibe vagy formába, rakjunk a tetejére gyümölcsöt (itt alma volt), és mindenképpen szórjuk meg 1-2 ek barna cukorral a gyümölcsöt.
Tegyük be a sütőbe, és 45 perc alatt készre sül (de tűpróba a biztonság kedvéért lehet). Tepsiben én habkártyával szoktam szeletelni, ha kuglóf sütőben sül, pár percet hagyjuk meghűlni, és utána fordítsuk ki. Abbahagyhatatlan, megunhatatlan, és a variációk száma végtelen. Anyukám pl. fehér csokival és sárga barackkal szereti, Saci az almás-csokisért van oda, de a mákos-csokis-meggyes verzió is megér egy misét! Gyümölcskenyér helyett karácsonyi reggelinek, uzsonnának, vendégségbe ajándéknak kitűnő!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Saci says:

    Nagyon-nagyon finom volt és gyönyörű!! Nagyon szépen köszönjük!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!