Mozart-torta

2011 december 20. | Szerző: |

Már itt megemlékeztem arról, hogy éppen oda vagyunk a Szakácsok könyvéért. Anyósom a pizzapite mellett ezzel a tortával lepett meg a szülinapomra – igaz, annyira izgult, hogy sikerült e, hogy az ünnepen a pizzát ettük, ezt pedig már előző nap elkezdtük felenni…. Végre egy torta, ami nem csak csokis meg vaníliás meg gyümölcsös, hanem érdekes és izgalmas, és persze téli meg karácsonyi mert almás és fahéjas. Az első nap is finom, de igazán másnapra érik be, és tokajival fogyasztva adott a kedvemnek 😀

Hozzávalók:
tészta (fahéjas omlós tészta):
20dkg szoba-hőmérsékletű, kockázott vaj
4dkg porcukor
3,5dkg őrölt mandula
2tk őrölt fahéj
2 főtt, kemény tojás sárgája áttörve
1tk rum
1 cs só
20dkg lisztbe keverve 1/4 tk sütőpor

Késes robotgéppel készítettük a tésztát úgy, hogy először a vajat kevertük krémesre, majd a rum és a sütőporos liszt kivételével a többi hozzávalót tettük a tálba. Simára kevertük a tésztát, hozzáadtuk a rumot, majd adagolva a lisztet addig, amíg a massza teljesen felveszi a lisztet. A lágy tésztát osszuk 3 részre, fóliába csomagolva 4 órát pihentessük a hűtőben. 
Egyszerre csak egy gombócot vegyünk ki a hűtőből, és sok lisztet használjunk a nyújtáshoz, mert lágy a tészta! Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, ecsettel szedjük le róla a felesleges lisztet, tortasütőforma keretével (22cm átmérőjű) nyomjuk ki a tésztakorongot, béleljük ki a sütőlapot sütőpapírral, csúsztassuk át a kerek tésztalapot a sütőlapra, szurkáljuk meg villával, takarjuk le folpackkal, és tegyük hideg helyre vagy hűtőbe 30 percre. Előmelegített 180 fokos sütőben aztán kb. 20 perc alatt megsütjük. Így járunk el mindhárom lapnál.
töltelékhez:
20dkg alma
1,5dkg vaj
1mokkáskanál fahéj
1,5dkg porcukor
3tk rum
csokihabhoz:
25dkg étcsoki (min. 70%)
7dkg tejszín (30%)
1 fahéjrúd
6 tojás fehérje
4dkg porcukor
Hámozzuk meg és magozzuk ki az almát úgy, hogy nettó 15dkg kapjunk, majd vágjuk apró kockákra (csokihabba fog kerülni). Hevítsük a vajat sistergésig, dobjuk rá az almakockákat, majd a fahéjat és a cukrot. Karamellizáljuk, de ne hagyjuk az almát összeesni. Öntsük rá a rumot, gyújtsuk meg (flambírozzuk), de oltsuk is el :D, majd tegyük egy tányérra hűlni.
Gyöngyöző víz fölé tett tálban olvasszuk fel a felkockázott csokit, majd vegyük le a tálat. Egy másik tálban forraljuk fel a tejszínt a fahéjrúddal, vegyük ki a fahéjat, öntsük a tejszínt az olvasztott csokihoz, és habverővel keverjük össze,
Külön tálban verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, és két részletben adjuk hozzá a porcukrot. A hab negyedével lazítsuk fel a csokimasszát nagy mozdulatokkal, majd jöhet a többi rész is úgy, hogy ne törtjük nagyon össze a tojásfehérje-habot. Keverjük bele az almát. 
Összeállításnál tegyük a tortagyűrűt egy sütőpapíros tepsire, majd jöhet az első lap. Rátesszük a csokihab felét, elsimítjuk, második lap, majd a csokihab másik fele, végül lezárjuk a harmadik lappal és behűtjük.
Innentől a többi már igazán díszítés kérdése: tálalás előtt vegyük le a tortagyűrűt, tehetünk az oldalára  csokiforgácsot, szórhatunk csini módon fahéjat a tetejére, vagy tehetünk rá almaszeleteket, fahéjrudat, ki-mint csinosítja. Megéri a macerát, mert lélegzetelállító a végeredmény!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!