Weissmare bogyó avagy diós "macaron"

2011 december 22. | Szerző: |

Judit egy fantasztikus nő,  kortalan, lehet, hogy 60 éves, lehet, hogy 70, igazi budai úrinő. Mindig kifogástalan megjelenés, illat, szellemi frissesség, tájékozottság, a stílus maga. Ha példaképet keresnék magamnak ma, mint ahogy kerestem tudtomon kívül sok-sok évvel ezelőtt, őt választanám, őt választottam.  A barátságunk úgy indult, hogy egy céges főzés alkalmával bejött a konyhában, miközben kukoricás tésztát főztem, beleszimatolt a levegőbe, majd finoman “enyhén karcosan” megjegyezte: “Fiam! te ezt nem engedheted meg magadnak!” Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik, a spagetti lógva marad a villán. Egy ilyen belépő után hosszú ideig mondhatni, bemerevedtek a kommunikációs harcvonalak. Teltek- múltak a napok, majd egy kirándulás alkalmával egymás mellé rendelt minket az élet. Azóta sok-sok év telt el, rendszeresen találkozunk, beszélünk. Barátok lettünk.

Juditnak híresen nagy családja van, és az ő konyháját mindenki imádja. Családi recepteket főz, elképesztően finomak, ez a recept is tőle való. A stílusára jellemző, hogy minden süti pici, kidolgozott, tökéletes. Tökéletes porcelántányérkán tálalva ezüst villával, habos kávéval úgy Jane Austin módra:D

Ezt a receptet képzeletemben a szükség és az igény hívta életre. A klasszikus időkben nem mindig volt minden, olykor mandula nem volt, máskor csokoládé, és így születhetett meg a mi macaronunk 😀 Amikor megkérdeztem mi a pontos recept a nem tudom volt az autentikus válasz. Majd előkerült azért a fenti hozzávaló sor, de “tudod Dórikám, ahogy alakul megy egy kis ez, még egy kis az”. Szóval én a fenti arányokat betartva készítettem el, bevált 😀

A Judit receptjében a krém egy kakaós vajkrém, én egy ganachet készítettem kávés felhanggal.
Hozzávalók
4 tojás fehérje
20 dkg dió
20 dkg porcukor
2 ek morzsa

A tojás fehérjét felverjük habnak, a porcukrot kétszer átszitáljuk, és fokozatosan a fehérjéhez adjuk. A finomra darált diót is belekeverjük a zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Amíg bemelegszik, habzsákból adagolva a sütőlapra nyomjuk a habot. 5 percig sütjük 175 fokon, majd visszavesszük a hőfokot 140 fokra, és a sütő ajtaját megnyitva szárítjuk 5-8 percig, kihűtjük, másnap is betölthetjük.
A krém 
10dkg csoki, 
1 dl tejszín, 
2 dkg vaj 
1 tk nescafe.
A tejszínt elkezdjük melegíteni, feloldjuk benne a kávét, hozzáadjuk a csokit és a vajat, amikor 3/4 része megolvadt levesszük a tűzről, keverjük amíg teljesen elolvad a csoki. Amikor kihűlt összeragasztjuk a darabokat. Fenséges süti lesz belőle.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!