Áfonyás mini panettone

2012 január 12. | Szerző: |

A panettone ezer éve húgom kedvenc sütije, aztán persze én is rákaptam, és amikor ünnepi reggelit akartam rittyenteni kevés energiabedobással csak vettem egy nagy kék dobozt, osztán tejjel adtunk az érzésnek 😀 Ezt a receptet legnagyobb örömömre a Stahl Téli Édességek számában találtam, és kerülgettem az ünnepek alatt, mint macska a forró kását. Aztán múlt szombaton (miután már a harmadik adag, ennek a sütinek félre tett áfonyát ettük meg a gyerekkel) nekiestem a receptnek. Igaza volt a tesztfőzőnek: egyszerű, viszont hosszadalmas, ám minden percét megéri. Bekucorgunk valami meleg helyre, magunk elé veszünk belőle min. kettőt, fogunk egy hatalmas bögre tejet, és utána vízözön :DD 
Hozzávalók 8db-hoz
1,5dl langyos tej
6dkg cukor
2,5dkg élesztő
8dkg vaj olvasztva és lehűtve
30dkg liszt
fél kk só
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
olvasztott vaj a kenéshez




másnap 
10dkg szárított áfonya


2dkg olvasztott és kihűtött vaj
1 tojás sárgája
1ek tej 
elegye a tetejére és


további olvasztott vaj a tálak kikenéséhez
A tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt, és hagytam felfutni. A lisztet meglangyosítjuk a mikróban (én erre az olvasztó funkciót szoktam használni). A dagasztógép táljában a liszthez adjuk a sót, elkeverjük, majd lassú keverés mellett jöhet az élesztős tej, a vaj, a citrom héja, meg a tojatok, és 7-8 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Amikor kész, kicsit kézzel a törődés miatt átgyúrjuk a tésztát (ragadós a kicsike), majd kivesszük, olvasztott vajjal jó alaposan kikenjük a tálat, visszatesszük a tésztát, jól átforgatjuk benne a tésztát, teszünk belőle a tetejére is, aztán folpack, és irány egy éjszakára a hűtő. 
Na igen, én ugye reggelinek szántam, így a fiúk előtt reggel 7-kor keltem, de így is csak 9-re lett belőle reggeli, így ezzel tessék számolni!
A tésztát reggel kivesszük a hűtőből és átgyúrjuk – nekem egy kicsit leragadt a tál aljára. Ezután az áfonyát nyakon öntöttem forró vízzel, lecsöpögtettem, majd leitattam róla a még rajta maradt nedvességet.  Kivajaztam alaposan 8db szuflé formát (azaz 4 szuflé formát, mert kettőt nem találok a hatból és 4 mini cococtte-os edénykét).  A tésztához hozzá adtam az áfonyát, majd nyolc egyenlő gombócot gyártottam belőle, és beleraktam őket a kivajazott edényekbe. Rátettem a nagy tepsire az edényeket, letakartam konyharuhával és hagytam még egy órát kelni, hogy a duplájára nőjön. 
Bemelegítettem a sütőt 190 fokra, megkentem a kicsikék tetejét a tejes létyóval, majd megsütöttem őket kb. 18 perc alatt. Átható citrom illat lett a konyhában. Kivettem a tepsit, egy rácsra tettem, majd 15 perc elteltével kivettem a formákból a sütiket (körbevágtam először tompa késsel, majd ütögettem az alját, hogy kijöjjön), és hagytam a rácson langyosra hűlni. Magában, vajjal és/vagy lekvárral is mennyei.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!