Valaki tudja az igazságot a pangasius/cápaharcsa ügyben?!
2012 február 5. | Szerző: Dió Bisztró |
Nekünk is van itt fenn két cápaharcsa/pangasius receptünk itt meg itt, sőt az utóbbi a legsikeresebb receptünk a rákeresések alapján. ÉS eddig – sőt a családjaink is – jelentős mennyiségeket ettünk meg belőle: jó az ára és finom. DE mint ahogyan az első bejegyzésben is már említettem, elég sötét homály fedi ezt az egész pangasius ügyet (és elsősorban a vietnamit, ahonnan a boltokba kerül a hal), és a mostani Heti Válaszban az általam nagyon kedvelt Vinkó József egy olyan cikket írt róluk, hogy tuti sosem fogok még egyszer pangasiust/cápaharcsát enni, sőt, még a hűtőpultnál is teszek egy nagy kerülőt, és lebeszélek róla mindenkit, hogy így tegyen mindaddig, amíg valami nagyon okos az ÁNTSZ-től, vagy az OÉTI-től (ha van még ilyen) ír valami megnyugtatót. JA igen, a Vinkós cikket megtaláljátok itt. ÉS Itt is van egy anti-panga cikk (mintha egy kicsit egyformák lennének, de ez most lényegtelen). VALAKI TUDJA AZ IGAZSÁGOT? HELP!!!
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Miért nem tiltják akkor be???
http://vg.hu/vallalatok/kereskedelem/van-e-gond-a-pangasiusszal-itt-a-laboreredmeny-370376Na itt van, semmi gáz a dögökkel. Ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy így alakult, most rohamiramban kell keresni valami rettegni valót. Javasolnám, hogy az általam gyártott kísérleti csabai kolbászt kostóljátok meg, csak 2.8 dkg iszonyatos erős paprika van benne és semmi színező, más néven festő paprika. Megkóstolod? Nyugi utána zokogva fogod visszasírni a jó öreg kadmiumos/ólmos/nehézfémes/antibiotikumos pangát.Ja igen, csigavér, NINCS biokaja, nem létezik és nem fogtok örökké élni. Mondjuk a kadmium mérgezés sokkal kevésbé elegáns módja a halálnak mint egy gladius a szívbe, de a bionorbiszuperházhozkurvadrágánnál még mindig jobb.Maradok tisztelettel: Egy antibiorebellis.
Sziasztok!Én csak annyit kérdeznék, hogy az a tudatos népvédő, újságíró, aki ilyen információkhoz jutott, miért nem néz utána, mondjuk a wwf honlapján? Mert ott látná azt is hogy sohasenem bojkottálták. Plánehogy a szervezetnek ez nem is célja.Továbbá céges számlára vehetne egy kiló pangasiust, amivel elmegy az ÁNTSZ-hez megvizsgáltatni, hogy mi van benne, vagy esetleg a műszaki egyetem tanszékén megkéri a tanszékvezetőt, hogy tömegspektrométerrel analizálja már ki, hogy mi van abban a dögben. Ő meg megmondaná tizedmikrogrammra.Aztán lehetne írni okosakat az újságba.Ettől pesze akár igaz is lehet a hír ezen része, csak nem hiteles…
Ez a híres női ösztön lehet. Honnan tudta, hogy nemzetközi hírű mimóza és durcikirály vagyok? Na szóval, rákattantam a témára, ma én főzök és pangasius lesz. Sajnos az rögtön elmondható, hogy nem fog igazolódni a nyafi, az ‘állaga szöhnyűű’ ill. ‘bohzalmas szaga van’, én sajnos vagy istennek hála, tudok főzni.Kísérletem a hormon tartalomra vonatkozik. Ha fiamnak négy füle nő, akkor káros a mekongi vacak, ám ha véletlenül a szokásosnál is khm, jobban beindulunk, akkor Önöket simán lebeszéljük a mondott haltermékről, hogy nekünk több jusson. A tojásról is az a hír járta, hogy koleszterin, infarktus, parcella, urna stb. Nem si ettük mi férfiak. Azonban kiderült, hogy jó hatással van a libidóra….. hohóóóó kiáltott fel a pajzán férfifalka, tojást ide ha beledöglünk is. Azóta koleszterin az egekben, de csak örömmel kacagunk rajta. Tehát a napokban visszatérek és pajzsomat az biovackok kedvelőinek orcájába vágom. Sok harcot vívtam eme eszközzel, amit ősi címerem díszít, mekongkék alapon, antibiós injekcióstűvel átdöfött gonosz tekintetű, globalizációs pangasius.
Na, ne durcogjon, tényleg érdekel mi a véleménye, máskülönben szó nélkül hagytam volna… Keresse vissza a regényt, a vita viszi előre a cselekményt 😀
Kedves Anna!Tényleg nem vagyok formában, biztos ez a rohadt sok mekongi vacak teszi. Írtam az imént ide egy regényt, de kitöröltem, leveszem a sisakomat. Üdv.
Alonee kedves, látom nincs nagy formában… azon fanyalgunk/szörnyűlködünk stb. épp, hogy a vietnami az sajnos, amit a) mindenhol lehet kapni b) telenyomják minden sz@rral… ergo ha pangát enne csak ezt kapja… Hormonosak a bolti húsok stb. stb.? Honnan veszi? Írjon forrást. A libával kapcsolatban milyen rettenetet tud? ÉS választhat: eszik 1kg-os hízott libamája vagy csini 20dkg-s pecsenye libamájat – mert TUDJA, hogy melyik milyen. A pangánál meg nem tud semmit. Mi lehetőséget-teret teremtünk arra, hogy megismerje az infót, és válasszon, döntsünk eszi-nem eszi. Alonee, ne fanyalogjon, menjen utána, és ossza meg velünk, ami talál. Puszi. A.
Ezen a héten a pangasiust utáljuk. Összefoglalva, ha jól értem pont úgy tartják, mint magyarországon a sertést, a pulykát és a csirkét, amit ugye boldogan lakmározik, az egyébként rettenetesen finnyás magyar lakosság. A WWF ajánlás, amit a gasztro sherlockok kinyomoztak, a tartás körülményeire vonatkoznak és nem a halfogyasztás esetleges káros hatásaira. Remélem ugyanilyen bőszen utasítják/utasítjátok el a libamájat is, a libákat ugyanis rettenetes körülmények között tartják és valóban kínozzák őket. Azon meg visítva röhögtem, mikor fanyalgunk mert vietnámi a pangasius és még nem is bio. Magyar gyomorba, magyar biopangasiust.
90%-ban sajnos vietnámi :(((
Én szerdán voltam a Metroban, ott is vietnami volt a fagyasztott panga, annyi eszem meg nem volt, hogy a friss halas pultnál érdeklődjem – ezt majd legközelebb. Nincs ötletem innentől.
Sziasztok! Én azután kezdetem el nyomozni a pangasius után, miután többszöri próbálkozásra rendre majd elokádtam magam tőle, olyan zsíros, büdös, lottyadt volt a húsa. De kapóra jött a blogomba is, miután a külföldi környezetvédelmi és nem gasztro oldalakon visszatérő téma volt. A WWF vörös listára tette, miután látva, milyen borzalmas körülmények között nevelik őket és nem sikerül hatni rájuk, inkább nem ajánlották az embereknek fogyasztásra. Ez nem egy olyan szervezet, amely bármelyik nemzeti konyhára vagy nemzeti halfajtára akarná inkább a vásárlóerőt irányítani. Keresettek rá a youtube-on, akkor látszik, hogy a Mekongban hogyan “növesztik” ezeket a halakat. Nem injekiózzák, hanem egyszerűen beleszórják a szart (mondjuk más haltenyészet is ezt csinálja, pl. tyúkszarral), a döglött, darált állatok húsát, szóját, vegyszereket, hogy ne pusztuljanak el ezektől se már eleve. A cél, hogy kis helyen, hamar, jó sokat és olcsón. Mondom, ha nem is akartok rá időt szánni, videókat nézni a legkézenfekvőbb.Amúgy meg azért is írok, mert friss hír, hogy a WWF-fel megegyezett a vietnámi kormány és 2015-ig a gazdaságok 50%-a átálll egy körnzyettudatos, szigorú szabvényrendszerre. Vagyis ők is elismerik, hogy a világ,a felvevőpiac nem vevő mindenre. Az egyik cikk, amiket belinkeltél, az antalvalis, az az én cikkem, egyszerűen átmásolták, még novemberben írtam, de azóta számos helyen fent van, sokszor sajátként feltünteve…De ez az én bajom inkább. :)Szóval, én semmim esetre sem vagyok pangasius mellett, sem keserű és savanyú ember, egyszerűen kihagyom az életemből azt, amiről rengeteg gyanús infó van, és mások is megtapasztalták a kellemetlen élményeket a vele készült ételekkel.Amúgy lehet kapni bio pangasiust, bár biztosan nagyon nehéz beszerezni, de létezik. Ha van rá keret, és mindenáron a pangasius, akkor én csak ebben a formában enném meg. Szép napot nektek, üdvH.n.Nórahttp://noitestkultura.com/2012/02/09/fejlemenyek-pangasius-ugyben-egyezseg-a-wwf-fel/http://noitestkultura.com/2011/11/16/pangasius-vagy-capaharcsa-nem-eszi-aki-magat-valamire-tartja%E2%80%A6/
Akkor megpróbálom összefoglalni: lehet venni, csak az apróbbakat és nem vietnámit. Direkt figyelni fogom, hol-milyet lehet kapni…
Sziasztok!Először is picit gyanús, hogy az USA-ban az ottani haltenyésztők tiltakozására tiltották be ennek a halnak a kereskedelmét.http://www.horgasz.hu/page/200/art/2162/akt/20/html/capaharcsa-pangasius.htmlÉn nem mondom, hogy ne lehetne bizonyos haltenyészetekben kimutatni azokat a szennyeződéseket, amelyeket emlegetnek, de akkor miért nem írják le, hogy melyik tenyészetből származó halat ne együk? Miért nincsenek pontos adatok a szennyezőanyagokról, mérgező anyagokról tételesen? A Mekong deltája meg nem tógazdaság, ahol ezeknek a halaknak nagyobb részét tenyésztik.Most komolyan, el lehet azt hinni, hogy Vietnámban annyi pénz van a haltenyésztésre, hogy egyedileg szúrják a halakat hormoninjekcióval? Persze, nagy üzlet, nyilván, de a koszos vizet jobban el tudom hinni, mint az ilyen drága eljárásokat.És valóban, ne legyenek illúzióink a hazai élelmiszertermelést illetően se.Másfelől meg egyetértek azzal a felvetéssel, hogy lobbiznak a “magyar temékekért”. A cikk írója úgy is, mint a Magyar Konyha főszerk.-je szerintetek nem ír bármilyen cikket, hogy támogasson ilyesmit? Persze nyilván nem vonom kétségbe az újságírói tisztességét, de azért láthattunk már karón varjút. És amíg nincsenek kézzel fogható és ellenőrizhető adatok, elég nehéz eldönteni, kinek higgyünk az ügyben.(Egyébként ti láttátok mostanában a Vinkót? Nála savanyúbb, gyomorbajosabb palit nehezen találni széles e vidéken…:-D)Az biztos, hogyha valaki pangasius-ra adja a fejét, akkor ne a jó nagy filéket vegye, mert azok tényleg szarok. Rossz az ízük, minden bajuk van. Ugyanis azok már az öreg állatokból vannak, amikor a jó cápaharcsa fogát veszti és turkál az aljzatban, lásd ponty. Amíg fiatal, ragadozó életmódot folytat.
Én pár hete láttam egy filmet az egyik ismeretterjesztő csatornán arról, hogy tenyésztik a Mekong-deltában -és nem magyar gyártású film volt. Eddig se vettem, ezután a film után pedig biztos nem is fogok…
Sziasztok!Véletlenül keveredtem a blogodra és olvastam a pangasius halról irtakat. Megnéztem a filmet is és én is nézegettem oldalakt. Ezt találtam:http://www.worldwildlife.org/what/globalmarkets/aquaculture/dialogues-pangasius.htmlAz oldalt elovasva, a videot megnézve egyre jobban az az érzésem, hogy az “egyél magyar halat” kampány keretében indult el a lejárató kampány a pangasiusról. Mert ugye egyre többen vették. Én Norvégiában élek, ahol köztudottan rengeteg halat esznek. Mégsincs rossz híre a pangasiusnak. Pedig igen szigorú előíírások vannak az élelmiszerekre.Még egy megjegyzés, nehogy azt higgye valaki, hogy otthon a haltenyészetekben nem etetik mindenfélével a halakat. A tatai tóban pl. hosszú évekig nem lehet fürdeni, a haltenyésztés miatt. A tófarokban százszámra hozták teherautókkal a tápot….Nézzétek meg a WWF oldalát, aztán döntsétek el, hogy esztek-e pangasiust ezután vagy sem.
Most már én sem adom nekik…. 🙁 de erről miért nem írnak mások is?? És hol vannak a hatóságok?! A gyerekjátékoknál razzia, mindennél razzia, kajánál erre miért nem figyelnek? Elkeserítő….
Ajánlok figyelmedbe egy videót, igaz franciául van, de szerintem egyértelmű. Miért akar valaki szemetet enni? Semmiképpen nem adnám a családomnak, de ez csak az én véleményem.http://www.dailymotion.com/video/xo87j_quest-ce-quun-panga_sustainable_dev
Eddig szerettem,de most nagyon csalódott vagyok:(
Én az ízét se szeretem. Szerintem lehet benne valami, amit írnak. Komoly séfek sose használják.