Jókai bableves lóbabból Anna módra
2012 február 24. | Szerző: Dió Bisztró |

Hozzávalók
1 csülök
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 kis fej hagyma pucolva egészben
6 egész bors
só
0,5kg bab
3 sárgarépa pucolva, felkarikázva
2 fehérrépa pucolva, felkarikázva
fél fej zeller pucolva, felkarikázva
1 szál zellerzöld
őrölt bors, Vega Mix
olaj, liszt a rántáshoz
1. nap
A csülök annyi vízben, hogy épp elfedje meg a fűszerekkel persze felraktam főni. Ahogy felforrt, takarékra vettem, és vártam, míg megfő. Akkor van megfőve, amikor a csontot el tudjuk fordítani a csülökben – ez min. 2, max. 3 óra. Ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet. Amint megfőtt, még egyszer felforraltam, és lezártam – hagytam, hogy a csülök a lében hűljön ki.
2. nap
Másnap kivettem a csülköt, apró darabokra szeltem (a bőrét és a zsíros részét nem), és félre tettem egy tányérba. A főzőlevet leszűrtem, felraktam egy fazékba, beleraktam a babot meg a zöldségeket, hagytam felforrni, takarékra vettem, és hagytam, hogy a bab megfőljön. Nem sóztam, de tettem bele még őrölt borsot.
És akkor itt egy kis kitérő: igaz, hogy én csak fél kg-t írtam most, de 1kg-val indítottam a levest. Aztán eltelt 2 óra, és a bab nem akart megfőni, viszont megdagadt, és alig fért a lábasba. Fogtam a kuktámat (egy év után most avattam fel), átpakoltam a levest, kivettem a bab felét (ment a komposztba), felöntöttem vízzel csurig, felforraltam, rázártam a tetejét, takarékra vettem, és mérgemben ott hagytam. Mire hazaértem, megpuhult a bab. Potom 3 óra kellett hozzá…. És ekkor már este volt, és utáltam az egészet, így ment az alaplé a spájzba hűlni.
3. nap
Feltettem a lábast a tűzre, felforraltam, közben kb. 1,5dl olajon lepirítottam egy gerezd passzírozott fokhagymát és 8dkg lisztet (azaz rántást készítettem). Amikor világosbarna lett a liszt, hozzáadtam kb. fél l levet a levesből, és csomómentesre kevertem. Az így kapott létyót folyamatos keverés mellett hozzáadtam a leveshez. Megkóstoltam, és utánafűszereztem/sóztam. Nagyobbra vettem a gázt, belepakoltam a levesbe a csülökdarabokat, jól kiforraltam, és kész is volt. Nem volt őszinte a mosolyom, de az íze azért fergeteges lett, na 😀
Mi kenyérrel és tejföllel ettük, és másnap, melegítés után lett igazán telt az íze. Lehet beletenni csipetkét, de én már csak túlélésre játszottam a végén, így az elmaradt. Pogácsát, palacsintát kínáljunk mellé, mert nagyon tömény.
Persze most, hogy leírtam, igazán számomra is kiderült, hogy a bab mennyiségét adagoltam túl, és ott gurult el a gyógyszerem. Nem is olyan nehéz leves ez… Málka néniéknek is nagyon ízlett, és Zoli bácsi másnap beállított egy zacskó apró, ún. zsidóírásos babbal (így hívja dédi, meg apósom anyukája is), hogy legközelebb leszek szíves ezt használni. Még gondolkodom 😀
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: