Hajdina rizottó, ami még Jamienek is bejönne

Mostanság válogatok mit eszem és mit nem, vannak javasolt és kevésbé favorizált ételek  alapanyagok. A rizs a krumpli a nem nyerő kategória, de akkor mit helyette? Most éppen a hajdinát vettem fel a listára, rizs helyett. Ezeknek az “alternatív”  gabonaféléknek az a nagy “baja”, ha nem jól készítjük el nagyon egészeséges íze van, majdnem ehetetlen kategória, vagy legalábbis az elfajzott ízlelésünknek úgy tetszik 😀 Ezért most rizottót készítettem belőle, úgy, ahogy Jamie Olivertől tanultam 🙂 Szóval tud ez a fiú valamit, lehet, hogy most meghízott, lehet, hogy gondjai vannak a vállalkozásaival, de kitűnő séf ehhez nem fér kétség ! A technológia ITT és itt a hajdinás variáció  🙂

Hozzávalók:

15 dkg hajdina

1 szál szárzeller

1 szál kakukkfű

2 dkg vaj

3 ek olíva olaj

5 dkg parmezán

1 nagyobb fej hagyma

3 cikk fokhagyma

1,5 dl bor lehet, vörös is a hajdina színe miatt, most fehéret használtam savignon blanc volt.

6 dl alaplé

 A vajat az olíva olajjal megolvasztjuk, az apróra vágott hagymát, fokhagymát megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott zellerszárat és továbbpároljuk. Amikor már a hagyma majdnem elovadt, a hajdinát alaposan átforgatjuk ezen az alapon, megvárjuk, hogy a szemek kifényesedjenek, ekkor ráöntjük a bort.
Elfőzzük belőle az alkoholt, utána a szabályok szerint fokozatozan adagoljuk hozzá a levest, amíg tart a készlet 😀 Ez kb.30-35 percig tart. Záróakkordként, ha szükséges dúsítjuk még vajjal illetve a teszelt parmezánt belekeverjük Lefedjük, pihentetjük 5-10 percig, utána ehetünk.
Elképesztően finom, nem tudok mást mondani, mindent visz 😀 díszítésnek balzsamecet krémet használtam, nagyon illet hozzá.
Tovább a blogra »