Miért jó nekünk a hajdina?
2012 március 26. | Szerző: Dió Bisztró |
Van egy klub, ahol én elmesélem és nekem elmesélik azokat a dolgokat, amiket soha nem mondtak el így nekem. Például mi zajlik a testemben, miért kell elég vizet inni, miért fontosak a rostok, mit okoz a vitaminok, hiánya, stbstb. MOST először életemben megértettem mikor, mit csinálok magammal, mikor mi történik bennem. Ennek a csapatnak a hatására kezdetem el foglalkozni számomra új alapanyagokkal különböző gabonákkal magvakkal, nem hagyományos főzési technikával. Az új kedvencem a hajdina lett. Ízét tekintve diós jellegű, állaga a gerslihez, árpagyöngyhöz hasonlatos. A belőle készült ételtől jól lehet lakni, hozza a ” húúúú, de jól laktam” érzést, egy lényeges különbséggel nincs a hasban az elnehezült érzés, hogy most azonnal kérek egy ágyat, kávét valamit 😀
Amit még érdemes tudni a főzésre vonatkozóan 1:2, 1:3 arányban főzzük, tehát 1 egység hajdina 2 egység víz, főzés előtt kiolajozott serpenyőben pirítsuk meg, ha bő vízben főzzük akkor is, ha pároljuk akkor is. Sózzuk, főzhetünk vele kevés hagymát, vagy más fűszert. Lassan főzzük, néha kavarjuk egyet rajta. Ha ezeket az alapokat betartjuk gyakrabban fogunk ilyet főzni.
A hajdina valódi jelentősége kedvező tápanyag összetételében valamint a szervezetre gyakorolt előnyös élettani hatásában rejlik.
A hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát.
A hajdina alias pohánka termése és lisztje különösen sok keményítőt /56-77%/ tartalmaz,
élelmi rosttartalma is kiemelkedően magas, 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál /Graham liszt/ csak 11,71 g/100 g termék.
Ennek akkor van jelentősége, ha figyelembe vesszük azon vizsgálatok egész sorával bizonyított tényeket, melyek az élelmi rostban gazdag /40-50 g élelmi rost/nap/ táplálkozás mellett szólnak. Ugyanis a rostokban bőséges táplálék kedvezően befolyásolja a belek működését, azáltal, hogy a széklet térfogatának növelésével gyorsítja annak kiürülését, csökkenti az ún. tranzit időt. Így csökken a rosszindulatú daganatos bélelváltozások kockázata. Továbbá a rostok a koleszterin megkötésével a szervezet vérzsír szintjét is mérsékelik.
Fehérje tartalma hasonló a többi gabonaféléhez, de aminosav összetételek kedvezőbb, mert néhány kéntartalmú aminosavból /pl. metionin több található benne, ami egyes májbetegségek étrendi kezelésében/ jelentős.
Zsírtartalma ugyan kissé magasabb a hagyományos gabonafélék zsírtartalmánál, de jelentősége magas telítetlen zsírsav tartalmában rejlik.
Jellemző ásványi anyaga a kálium, de cink, magnézium és kalcium tartalma is kiemelkedő. Ennek következtében védő hatást fejt ki a szívizomzatra, jó hatással van az ered állapotára és jól alkalmazható a magas vérnyomás betegség diétájában.
A hajdina mindezeken túl értékes vitamin forrás, mivel a B vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza és E-vitamin tartalma is jelentős /7,9 mg/100 g/.
Mindezeken kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyen pl. a rutin /P vitamin vagy antipermeabilitási faktor/ amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és
a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt a hajdinát
magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Kiváló rizs helyettesítő.Ismered a bulgurt és a kuszkuszt?Azok is nagyon finomka! Barna rizst is gyakran eszünk,heti rendszerességgel.Sok vitamin és rost van ettük.A kölest is nagyin dicsérik,párszor már én is készítettem.Sütikhez is jó!
Kriszta annyira örülök, hogy van még valaki, aki odavan érte 🙂 Nem vagyok egyedül rajongásomban 😀 Valóban drága, de ha heti szinten benne tud lenni egy család étrendjében már nagyon jó. Ebből a 15 dkg-ból 2 ember jól tud lakni szerintem ez nem rossz.Ahogy te csinálod lecsóval, paprikába úgy aztán igazán kiadós.
Mi nagyon szeretjük a hajdinát,kicsivel több mint 1 éve vezettük be az étrendünkbe.Még mindig túl ritkán fogyasszuk,de azért hébe-hóba esszük.Zöldségekkel szoktam kombinálni, esetleg egy kis csirkemellfilé mellé,de szerintem töltött paprikában is finom lehet,és van egy receptem,amiben lecsóval készítettem el,isteni finom volt!Finom is és egészséges is!Viszont nem túl olcsó!Régen sokat ettek belőle,most már a reform táplálkozás része és ez az árán is meglátszik!Érdekes a hajdina esetében is,hogy mennyit változott a megítélése és a divatja az évek során!