Miért jó nekünk a csicseriborsó?
2012 március 28. | Szerző: Dió Bisztró |
Annámtól kaptam “megnekérdezd” mikor csicseriborsót szárítva igazából nem tudtam hogy fogjak hozzá, olyan minta a vetőborsó, de mégsem, de olyan mogyoró formája van szóval nem tetszett maga a növény:D de miután elkezdetem nagyon egyszerűen ment minden. Az előzményhez hozzátartozik, hogy a múlt héten teljesen rákattantam a humuszra és nem bírtam neki ellenállni, az is igaz nem is nagyon akartam 😀 😀 aztán rájöttem a nagy dózisú antibiotikum teljesen lestrapálta a belső dolgaimat, a humuszban sok B tipusú vitamin, cink van benne a szerveztem így próbált rávezetni, hogy regeneráljam a dolgokat. Szó se róla jobban is lettem 😀
Tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6 valamint folsavat. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot vasat és cinket tartalmaz. Karotin és E-vitamin tartalma figyelemre méltó.
Energiatartalma: 275 kcal (1152 kJ)/100 g, ebből 100 grammot főzött formában, szinte nem is lehet egyszerre megenni annyira laktató.
Energiatartalma: 275 kcal (1152 kJ)/100 g, ebből 100 grammot főzött formában, szinte nem is lehet egyszerre megenni annyira laktató.
A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztjuk, elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így kisebb az esély a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulására.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Magas fehérjetartalma miatt gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Fogyókúrában magas rosttartalma miatt kedvezően hat a kilók csökkentésére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: