Linzer karika

2012 április 11. | Szerző: |

Keresztanyám sütötte először, a recept is tőle van, igaz, sokkal kisebb méretben, de örök darab, és verhetetlen 😀 Ha valaki tudja, hol lehet max. 3cm átmérőjű linzer kiszúrókat venni, szóljon, mert az enyémek nagyok, és a kicsi tényleg jobb, na 😀 
Hozzávalók kb. 80db-hoz
3dkg sütőpor (na, én ezt most kifelejtettem, de kell bele, mert puhább lesz tőle :D)
60dkg liszt
40dkg vaj (én most Ráma Harmóniát használtam, mert a mama valahol nagyon betárazott belőle)
1cs só (mert “Kisfiam, minden sütibe kell só” mondta keresztanyám)
10dkg cukor
2 tojás sárgája

sütőlekvár (aztán elfogyott, és sima lekvárral fejeztem be)

Tetejére
2 tojás fehérje kicsit felverve
darált dió (elfelejtettem, hogy van itthon, és a LIDL-ben vett darált mogyorót tettem rá. Nyamm :))
barna cukor
Kézzel összeállítjuk a tésztát, és a) hűtőben pihentetjük, akár egy éjszakát is, ha mondjuk előre dolgoztunk, b) dolgozunk vele tovább. 
175 fokra előmelegítjük a sütőt. 
Nagyon vékonyra (mondom nagyon vékonyra, ami kb max 2mm!!, mert bumszli lesz a süti!) kinyújtjuk a tésztát, fele tele, fele lyukas formával kiszúrjuk, mindegyik tetejét megkenjük tojásfehérjével, a lyukasokat megszórjuk a dióval és a barna cukorral is, majd zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (nekem összesen 4 tepsinyi lett), és kb. 8-10 perc alatt megsütjük (világos barna legyen épp).
A még meleg tele formákat megfordítjuk, ide tesszük a lekvárt (azaz arra a részére, amit nem tojásfehérjéztünk be), és azonnal tesszük is rá a tetejét – azaz a lyukas-diósat (különösen igaz ez a sütőlekvárnál, ahol kell, hogy a meleg tészta megolvassza kicsit a lekvárt), és óvatosan összenyomjuk a tetejét az aljával. Lezárt dobozban eláll, de nincs esélye… 😀
Ezeknél meg lefelejtettem a diót/mogyorót a tetejükről… De elfogyott…. 😀

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!