Tésztasaláta
2012 április 23. | Szerző: Dió Bisztró |
A tésztasalátának a mi családunkban hagyománya van: a papa készítette először, aztán Juli elkérte a receptet, és sokáig ő csinálta, meg persze én is megpróbálkoztam vele, és szórtam a receptet, mint az igét mert mindenkinek nagyon ízlett. Aztán valahogy a mi családunkból kikopott, de a lakóparkban Ildi felélesztette a “hagyományt”, és megint rákaptunk az ízére. Megszerzem majd a tesómtól megint majd az eredeti receptet, de most álljon itt az, amit Ildi inspirációja nyomán készítettem Kornél előszülinapi bulijára – hadd mondjak róla csak annyit, hogy Málka néni és anyósom is elkérte a receptet, pedig két ilyen szaktekintélynek megfelelni nem olyan egyszerű…. 😀
Hozzávalók (én most dupla adagot készítettem, de a szimplát adom meg, mert nem mindenki főz egy hadseregnek)
0,5kg tricolor fussili tészta
1 doboz/üveg majonéz
1 nagy doboz tejföl
1ek mustár
1 kis doboz joghurt
2 alma megpucolva és lereszelve a nagy lyukú reszelőn
1-2 cs újhagyma (a zöld ép részével együtt) felkarikázva
1 kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
20dkg sonka (mindegy milyen) vékonyra csíkozva
5dkg trappista sajt és 5dkg füstölt sajt lereszelve a nagy lyukú reszelőn
2 gerezd fokhagyma áttörve
bors
A tésztát enyhe sós vízben megfőzzük (al dente), majd lecsöpögtetjük, és hagyjuk kihűlni. A folyékony dolgokat összekeverem egy tálban, hozzáadom a többi hozzávalókat, jól átforgatom, hogy érje a szósz, majd hozzárakom a tésztát is, és még egyszer nagy mozdulatokkal jól átforgatom, majd hagyom a hűtőben min. 4 órát pihenni. Amikor lehűlt, még egyszer óvatosan átkeverem, átrakom abba a tálba, amiben tálalom, díszítem, és hajrá 😀 Ha az összeérés közben a tészta nagyon magába szívta volna a létyót, lehet tejföllel, joghurttal vagy majonézzel szaftosabbá tenni – mi szaftosan szeretjük, de ez ízlés dolga. Sült vagy rántott hús mellé, vagy csak magában is kiadós!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: