Anya klasszikus kapros-túrós pitéje

2012 május 30. | Szerző: |

A kapros túrós hosszú-hosszú évekig nem volt a kedvencem. Nem is értettem, hogy az édeskés túróba, hogyan lehet kaprot tenni!!! Most, olyan szinten vágytam erre a bizarrnak tűnő ízre, hogy kutatásokba fogtam, míg megtaláltam a tökéletesnek vélt receptet, gondoltam majd anyával megcsináljuk, de nem vittem magammal, anyának azonban volt egy titkos receptje és olyan helyde kis pitét sütött, hogy a tíz ujjam mind megnyaltam utána. Pontosan olyan volt, mint amilyenre emlékeztem, csak most már nagyon ízlik. Vékony volt a tészta, vastag a túró, könnyű, akár a hab, fantasztikus!!!

Hozzávalók:
30 dkg sima liszt

0,5 dl tej
2 tojás sárgája
6 dkg porcukor
5 dkg vaj

kovászhoz:
2 dl tej
2 dkg élesztő( most egy fél volt az egyszerűség kedvéért)
1 dkg porcukor
6 dkg sima liszt

töltelék:
50 dkg túró
5 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 db tojás
2 dkg pudingpor
1 csokor kapor, ízlés szerint finomra vágva

Az elkészítés lépései, bonyolulthnak tűnhet, de nem az csak tartsuk be a lépéseket 🙂

1.) a kovász hozzávalóit összekeverjük: a tej legyen langyos, a liszt szobahőmérsékletű így biztosan fel fog futni az élesztő.

2.) tészta első lépése, hogy a lisztet felmelegítjük mikróban, napos asztalon, sózzuk és átszitáljuk, majd a tojássárgáját elkeverjülk a tejjel, beleöntjük a lisztbe.
3.) hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott vajat éppen langyosan és végül a megkelt kovászt.

egy lágy tésztát fogunk kapni, amit fakanállal jól dolgozzunk ki, tehát legyen rugalmas, fényes felületű.

4.) meleg helyen megkelesztjük.

A túrókrém hozzávalóit összekeverjük, de ne törjük nagyon szét a túrót attól lesz olyan igazán pite a pite:)A túrokrémnek az adta a könnyűségét, hogy a tésztából kimaradt fehérjét keményreverjük, és fellazítjuk vele a túrót.

A kelt tésztát kettéosztjuk, kinyújtjuk sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, elsimítjuk a rajta a túrókrémet, befedjük a másik lappal 1 elhabart tojással alaposan megkenjük a tetejét.
180-190 fokon 30-35 perc alatt  előmelegített sütőben megsütjük

A tökéletes pite, mint egy felhő, de komolyan 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. nálam az egyik leg-leg 🙂 nagyon jól néz ki..áááá, már csábítottak el vele 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!