Anya klasszikus kapros-túrós pitéje

A kapros túrós hosszú-hosszú évekig nem volt a kedvencem. Nem is értettem, hogy az édeskés túróba, hogyan lehet kaprot tenni!!! Most, olyan szinten vágytam erre a bizarrnak tűnő ízre, hogy kutatásokba fogtam, míg megtaláltam a tökéletesnek vélt receptet, gondoltam majd anyával megcsináljuk, de nem vittem magammal, anyának azonban volt egy titkos receptje és olyan helyde kis pitét sütött, hogy a tíz ujjam mind megnyaltam utána. Pontosan olyan volt, mint amilyenre emlékeztem, csak most már nagyon ízlik. Vékony volt a tészta, vastag a túró, könnyű, akár a hab, fantasztikus!!!

Hozzávalók:

30 dkg sima liszt



0,5 dl tej

2 tojás sárgája

6 dkg porcukor

5 dkg vaj

kovászhoz:

2 dl tej

2 dkg élesztő( most egy fél volt az egyszerűség kedvéért)

1 dkg porcukor

6 dkg sima liszt

töltelék:

50 dkg túró

5 dkg vaj

8 dkg porcukor

2 db tojás

2 dkg pudingpor

1 csokor kapor, ízlés szerint finomra vágva

Az elkészítés lépései, bonyolulthnak tűnhet, de nem az csak tartsuk be a lépéseket 🙂

1.) a kovász hozzávalóit összekeverjük: a tej legyen langyos, a liszt szobahőmérsékletű így biztosan fel fog futni az élesztő.

2.) tészta első lépése, hogy a lisztet felmelegítjük mikróban, napos asztalon, sózzuk és átszitáljuk, majd a tojássárgáját elkeverjülk a tejjel, beleöntjük a lisztbe.

3.) hozzáadjuk a porcukrot, az olvasztott vajat éppen langyosan és végül a megkelt kovászt.

egy lágy tésztát fogunk kapni, amit fakanállal jól dolgozzunk ki, tehát legyen rugalmas, fényes felületű.

4.) meleg helyen megkelesztjük.

A túrókrém hozzávalóit összekeverjük, de ne törjük nagyon szét a túrót attól lesz olyan igazán pite a pite:)A túrokrémnek az adta a könnyűségét, hogy a tésztából kimaradt fehérjét keményreverjük, és fellazítjuk vele a túrót.

A kelt tésztát kettéosztjuk, kinyújtjuk sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, elsimítjuk a rajta a túrókrémet, befedjük a másik lappal 1 elhabart tojással alaposan megkenjük a tetejét.

180-190 fokon 30-35 perc alatt  előmelegített sütőben megsütjük

A tökéletes pite, mint egy felhő, de komolyan 🙂
Tovább a blogra »