Sült oldalas friss káposzta salátával
Csak semmi zsír, csak natúr, csak párolva, csak hirtelen sütve, csak lassú tüzön sütve. Ezeket a mondatokat olyan sokszor hallom mostanában és valóban mindegyikben van igazság, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ételek ízét jelentősen befolyásolja a zsírtartalom, és a cukortartalom. Amikor otthon vagyok ezek a szabályok lépnek életbe:) Nem mindig, nem túl gyakran, de szeretem a kivételeket:) Anyuka oldalast sütött, amit már próbáltam leutánozni, jól sikerült, de az övé tökéletes.
Friss káposztasalátát dobott össze hozzá igazán remek volt.
Hozzávalók:
1 kg oldalas
2 db nagy fej vöröshagyma
6-8 cikk fokhagyma
só, bors, sülthús fűszerkeverék
1-2 ek olaj
Az oldalast nagyobb darabokra vágjuk, a hentest, ha megkérjük szívesen megtesz. Az olajban elkeverjük a fűszerkeveréket, állni hagyjuk a húst. 1 órára legalább, de, ha egy éjszaka az még jobb.
A pácolás után forró serpenyőben elősütjük a húst fehéredésig, majd felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, beletesszük a hagymákat, sózzuk borsozzuk. és előfőzzük kb.3/4-1 óra utána 200-220 fokos sütőben megpirítjuk fél óra alatt, dobhatunk mellé még fokhagymát héjában, vagy szeletelhetünk a tetejére.
Káposztasaláta
Hozzávalók:
1 nagyobb fej újkáposzta
cukor, só, ecet, köménymag
A káposztát lereszeljük, ez nem egy kellemes művelet, de friss kápsztát könnyű finom csíkokra vágni. Egy nagy tálba a cukros ecetes lével meglocsoljuk a végén köménymaggal megszórhatjuk. Én ezt a verziót szeretem, de a gyerekek miatt a képen lévőre nem tettem.