Szerelemmel fűszerezve Salaam Bombay

2012 június 16. | Szerző: |

Indiában soha nem jártam, úgy mennék is meg nem is, de azt tudom, hogy rajongok India ízeiért.  Amikor először láttam a Szerelemmel fűszerezve c. filmet teljesen elvarázsolt és én magam is elkezdtem indiai ízekkel kísérletezni. 
Az indiai konyháról mindenkinek  az erős, fűszeres ízek jutnak eszébe. Nem véletlenül hiszen 6000 féle csilit ismernek, 400 féle mangót, banánból is számos fajtát például vöröset is, a teát sem filteres lógatós formában készítik, hanem fűszeresen. Minden családnak van egy rá jellemző curry keveréke. A curry még véletlenül sem tévesztendő össze az itthon kapható sárga színű valamivel. Ezt a sárga fűszerkeveréket az indiai gyarmati szolgálatról hazatérők találták ki, akiknek hiányoztak az ottani ízek. A curry, tehát nem egy fűszer, hanem egy keverék, jellemző tartozékai: a kurkuma, római kömény, koriander, piros csili és lepkeszegmag ez egy kesernyés ízű sárgásbarna mag, de számos egyéb eleme is lehet a variációk száma végtelen. Az indiaiak meg különböztetnek, erős, csípős, és fűszeres ételeket a Salaam Bombayben, itt Budapesten, szerencsém volt egy kitűnő, alaposan átgondolt, az ízek kompozícióját tekintve egy mérnöki pontossággal összeállított menüsort megkóstolni. Ezeket az ízeket, ezeknek az arányát a klíma, a filozófia jelentősen befolyásolja.

Nagyon meleg volt a kóstoló délutánján és valóban jól működtek ezek az erős ízek, kifejezetten jól estek. Az indiai sör és a mangó lassi nagyon jól kiegészítette. A társaság remek volt a tulajdonos egy rendkívül szimpatikus ember Rajesh Israni, aki mesélt Bombayről, a kozmopolita 20 millió lakosú városról. A lelkesedése az indiai konyhát illetően elragadó volt. A menüsor pedig,  igazán felejthetetlen :

Előételek
* Bhaijya, azaz a valódi mentaszósszal kínált, lencselisztbe forgatott sült hagymagombóc (“a vegetáriánusok kedvence”)

* Ahadi, resni és hazari kebab (grillezett csirke-kebab variációk )
Főételek

* Dal Tadka (indiai krémes sárgalencse curry, aromás fűszerekkel)

* Saag Paneer ( spenót & saját készítésű házisajt curry keveréke
* Butter Chicken (vajas csirke curry, marinált csirkefalatok, az “örökzöld” klasszikus) 

* Pullao Rice (rizs pullao stílusban, “sáfránnyal és csipetnyi fűszerrel”)

* Naan, azaz “könnyű, omlós kenyér” teljes kiőrlésű és fehér lisztből…

* Green salad (“vegyes saláta az évszaknak megfelelően”) 


* Chicken tikka masala


Édesség

* Mogyoróval & csokoládéöntettel készített kulfifagylalt 



Ez az a hely ahová biztosan visszafogunk térni, itt a film életre kelt az ízek, a hangulat a szervezés igazán rendben  volt, köszönet érte Turóczi Gábornak a Lucullustól és Rajesh Israninak!


Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lucullus says:

    Jaja, folytatjuk a dolgokat. Mindjárt a Face-re is kiteszem az írást!

  2. Köszönöm szépen:) nagyon jól éreztem magam, minden fogás remek volt! A kezdeményezés pedig remek, olyan helyekre hívjátok fel a figyelmet, ami sokszor kívül esik a “trendi” helyeken, pedig komoly, értékes gasztronómiai munka folyik, remélem hamarosan ez lesz a trend!

  3. Lucullus says:

    Remek lett ez az írás, köszönjük, és mindez csak 1. állomás a “TableFree Világkonyha” elnevezésű rendezvénysorozaton, amelyet a TableFree.hu és a Lucullus BT valósít meg annak érdekében, hogy megismertesse itthon a legautentikusabb éttermeket, ételkultúrákat az érdeklődőkkel!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!